רפואת שיניים בלייזר בישראל

שימוש בסכר גומי ברפואת שיניים

שתף דף זה
תוכן עניינים

השימוש בבידוד השן מפני רוק, ושמירה על תנאים יבשים החל לפני 153 שנים ע״י רופא שיניים מניו יורק בשם Sanford Christie Barnum שבשנת ה1864 הציג בפעם הראשונה את היתרונות של בידוד השן בעזרת פיסת גומי.

יחד עם זאת, עדיין ישנם רופאים שלא משוכנעים ביתרונותיו ושימושו של סכר גומי ברפואת שיניים.

האגודה האמריקאית לאנדודוטיה בשנת 2010 הציגה עמדה בנושא ״ בידוד השן באמצעות סכר גומי הוא סטנדרט של רמת הטיפול הנדרשת, אינטגראלי וחיוני בכל פרוצדורה לא כירורגית בביצוע טיפולי שורש״. אחד המטרות העיקריות בביצוע טיפולי שורש הוא חיטוי של תעלת השורש. רק השימוש בסכר גומי מפחית את הסיכון בזיהום של תעלת השורש מחיידקים המצויים בחלל הפה. בנוסף, לסכר גומי ישנם יתרונות נוספים כמו, ראות טובה יותר בזמן הטיפול במיוחד בטיפולי שיניים תחת מיקרוסקופ , ומניעת בליעה ו/או שאיפת חומרים ו/או כלים דנטלים.

האגודה האירופאית לאנדודונטיה מציגה עמדה בנושא ״ טיפול שורש תתבצע רק תחת בידוד של סכר גומי על מנת למנוע זיהום של התעלה מחדירת רוק ו/או חדייקים המצויים בחלל הפה. ״ישנם שתי אופציות כאשר לא ניתן לבודד את השן עם סכר גומי. האחת, לעשות כדי שיהיה אפשרי, והשנייה לעקור את השן. אין אפשרות אחרת״.

בארה״ב מחמירים עם רופא שיניים בתביעת רשלנות מפני שלא השתמש בסכר גומי בטיפול שיניים.

יתרונות השימוש בסכר גומי באנדודונטיה

  • המטופל מוגן מפני בליעה ו/או שאיפה של כלים קטנים, שברי שיניים, חומרי שטיפה, חומר מגרה.
  • אופציה לעבוד בשטח כירורגי נקי ויבש.
  • שימוש בסכר גומי תורם להרחקה והגנה של רקמה רכה, במיוחד באזור הטוחנות, ומונע חתך של הרקמה הרכה עם מקדח הטורבינה.
  • ראות טובה יותר באזור הטיפול, בשילוב מיקרוסקופ טיפולי.
  • מונע סגירת פה של המטופל והשהייה לא רצויה בזמן הטיפול.
  • הצוות הרפואי מוגן מזיהום חיידקי מרוק בפיו של המטופל.
  • רופא שיניים יבצע ניקוי טוב יותר של התעלה באופן מכני וכימי. הגנה מפני שאיפה של חומרי שטיפה ומחטי ניקוי.
  • המטופל רגוע יותר, אין זליגה של חומרי שטיפה ו/או חומרי סיכה לחלל הפה. אין זליגה של נוזלים ללוע.

שימוש של סכר גומי בטיפולי שיניים באמצעות מיקרוסקופ

  • שחזור שן מקומפוזיט (סתימה לבנה במרפאה) בשיטה ישירה – הבידוד בעזרת סכר גומי תורם ליובש ומונע הכתמה מפני חדירת חיידקים מחלל הפה ורוק. למעשה מאוד קשה להתמקד בשחזור שן עם טווח הגדלה הנע בין פי 4 עד פי 25 מגודל השן ללא בידוד השן. הבידוד עוזר לבצע את השחזור באופן מדוייק מאוד ללא דליפה שולית ותורמת להישרדות השחזור לשנים רבות ולחיסכון כלכלי של המטופל ללא סיכון של ביצוע טיפול יתר שלא לצורך בעתיד.
  • ביצוע טיפול שורש / חידוש טיפול שורש – הסטנדרט המינימלי שנדרש בביצוע טיפול שורש הוא הנחת סכר גומי כפי שצויין לעיל. ללא בידוד של סכר גומי סיכוי גבוהה לזיהום תעלה והתפתחות דלקת סב חודית, דבר העלול להוביל לטיפול שורש חוזר ואפילו לעקירה. ֿהשילוב של מיקרוסקופ, וסכר גומי תורמים לאחוזי הצלחה גבוהים בביצוע טיפול שורש.
  • הדבקת כתרי חרסינה/שחזורי חרסינה/ציפויי חרסינה – אחד הסיבות לכישלון השחזור הקבוע הוא הדבקה תת חניכית ללא דיוק וללא ראות. השחזה על חניכית ובידוד באמצעות סכר גומי וראייה ישירה של החיבור בין השן לשחזור תורמת רבות להישרדות גבוהה של השחזור ללא שבר ו/או התנתקות ו/או דלקת חניכיים ו/או התלכדות של דבק מתחת לחניכיים. לכן חובה להדביק את השחזורים תחת בידוד של סכר גומי.
  • ביצוע של מבנה ישיר או הדבקת יתד מהמעבדה – הנחת סגר גומי בשלב של הדבקת מבנה או הכנת מבנה מונע שבר או התנתקות של מבנה מהגדם. תורם ליובש מקסימלי ולדיוק.
  • ריפוד תותבת בשלב של העמסה מיידית – חובה להשתמש בבידוש לש סכר גומי על מנת למנוע זליגה של החומר האקרילי מתחת לחניכיים דבר העלול לגרום לכישלום השתלים ולסכן את הריפוי התקין של רקמה רכה.

אולי יעניין אותך: 10 טיפים לפני שאתם עוברים ציפויי חרסינה | טיפול שורש תחת מיקרוסופ

כלים לסכר גומי

סכר גומי – הגומי מגיע בגדלים שונים (5 על 5 אינצ׳ או 6 על 6 אינצ)׳, בצבעים שונים (בהיר שקוף, כחול, אפור, ירוק) ועובי שונה (עבה מיוחד, אקסטרא עבה, עבה, מדיום, דק. )

גודל של 6/6 שימושו בעיקר בתחום של רפואת שיניים משחזרת, שצריך לבודד מס שיניים באותו טיפול. בטיפולי שורש עדיף להשתמש בגודל 5/5 כי מבודדים שן אחת.

האיכות של הגומי יורדת עם הזמן, במיוחד כאשר מאבדים מהאלסטיות שלהם, לכן עדיף לשמור את הגומי במקרר ולבדוק את תאריך התפוגה ולא לקנות כמות גדולה. הבדיקה הפשוטה לבדוק את האסטיות של הגומי היא לחורר את הגומי ולמתוח את הגומי לכיוונים שונים, אם היא נקרעה סימן שהגומי די ישן ואיבד מהאילסטיות שלו.

מחורר לגומי – המחורר מגיע עם קטרים שונים הנע מ-0.7 מ״מ עד 2 מ״מ.

ווים לסכר גומי – על מנת להתאים את הסכר גומי צריכים לבחור את הוו המתאים. הווים מחולקים לווים עם כנפים וווים בלי כנפים.

ווים בלי כנפים עדיפים במיוחד באזורים אחוריים מפני שהם עם פחות נפח, ונוחים לשימוש למטופלים עם לחי עבה.

מלקחיים לסכר גומי – פותח את הוו ושם אותו בפוזיציה נכונה.

מסגרת לסכר גומי – הכרחי לשמירה של מתח של הגומי והרחקה של לחי ושפתיים.

חומר סיכה – לפני הנחת סכר גומי מומלץ למרוח ווזלין על חלקו הפנימי של הגומי על מנת שהגומי יחליק טוב יותר על פני שטח השן.

חוט דנטלי – חידוק מגעים במשטח מזיאלי או דיסטלי הגורם להחליק לגומי ולכסות את השן במלואה.

סייעת – חייב שיתוף פעולה של הסייעת בהנחת סכר גומי.

עדיף לחורר את הגומי במרכז על מנת שיהיה נוח למטופל, לאחר הנחת הגומי המטופל ירגיש בנוח לבלוע, להשתעל, לפהק ללא הנחת היד על אזור הפה. הדבר היחידי שהמטופל לא יכול לעשות בעודו עם סכר גומי הוא לדבר ולשטוף את הפה.

ד״ר אריאל סביון מתמקד בטיפולי שיניים באמצעות מיקרוסקופ טיפולי ודוגל בשימוש של סכר גומי על בסיס יומיומי בביצוע טיפולי שיניים.

ד"ר אריאל סביון
ד"ר אריאל סביון

ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים). משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים. מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל. ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

לקביעת תור התקשרו

טיפולים דנטליים

לפרטים נוספים וקביעת תור צרו קשר עוד היום

10 טיפים לציפויי חרסינה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​