רפואת שיניים בלייזר בישראל

מילון מונחים

שתף דף זה

אנו מאמינים כי הטיפולים אמורים להתבצע במרפאה אחת תחת קורת גג אחת ולהעניק למטופל את תחושת הביטחון והאמונה שהוא מקבל את הטיפול הטוב ע”י רופא השיניים שמלווה אותו מתחילת דרכו ועד סופו. גם לאחר סיום הטיפול המיוחל הפציינט מגיע לביקורות ומעקב פעם בשנה.

MIcrosurgery או כירורגיה זעירה הייינה אוסף של פרוצדורות כירורגיות המבוצעות באמצעות מכשיר הגדלה ומאפשר לקלינאי לבצע טיפול כירורגי באופן מאוד מדוייק עם מכשירים זעירים ומחטי תפירה זעירים דבר שלא התאפשר בעבר. השימוש בטכניקה של כירורגיה זעירה מקטינה באופן משמעותי את הטראומה של הרקמה ומגדילה את אחוזי הצלחה והדיוק בסגירת הפצע. מיקרו כירורגיה, וכירורגיה זעירה ולא פולשנית נמצאת גם בתחומים אחרים כמו רפואת עיניים, ניורו כירורגיה וכירורגיה פלסטית, אשר משפרת בצורה משמעותית את התוצאות הסופיות ולא הייתה מתאפשרת בעבר באמצעות כירורגיה קונווציונאלית.

במרפאתנו מותקן מיקרוסקופ של חברת ZEISS – חברת האופטיקה הטובה בעולם. מיקרוסקופ טיפולי מורכב מטווח הגדלה במכשיר הנע בין פי 3 מגודל השן עד פי 25, דבר אשר תורם לדיוק מירבי ולשליטה מלאה בזמן הטיפול. כמו כן למיקרוסקופ מותקנת תאורת לד אשר משפרת באופן משמעותי את ראיית האתר המטופל ועדיפה על תאורת הלוגן רגילה שהייתה נהוגה עד כה. נוסף לכך, באמצעות מיקרוסקופ טיפולי ניתן לעבוד בצורה נוחה ונכונה. כמו כן, למיקרוסקופ מותקנת מצלמת וידאו HD ומאפשרת לצלם את כל הניתוח, לרבות מצלמת סטילס.

אחד הסיבות לכישלון טיפול שורש היינו פספוס של תעלה או איטום לא מספק, לרוב המקרים הדבר קורה בגלל הקושי של הקלינאי לזהות את התעלות ללא טווח הגדלה מספק וללא בידוד מתאים של השן. דבר הגורם להצללה ותהליך סב חודי. כיום, בעזרת מיקרוסקופ וטווח הגדלה הנע בין 3-25 קשה מאוד לפספס תעלות כי הראות היינה מקסימלית עם תאורת לד ודיוק מירבי בזמן הטיפול. ביצוע טיפול שורש תחת מיקרוסקופ אחוזי הצלחה גבוהים יותר. יתרה מזאת בעזרת מיקרוסקופ ניתן לראות אפילו את קצה השורש מתוך התעלה עצמה.

אולי יעניין אותך: טיפול שורש תחת מיקרוסקופ

אפיסקטומי או בעברית קיטוע חוד השורש מבוצע כאשר הטיפול הקונווציונאלי של טיפול שורש ו/או חידוש טיפול שורש אינה מגיב והדלקת או תהליך סב חודי אינו פג. בעבר, אפיסקומי היה מבוצע בצורה קונווציונאלית וללא אחוזי הצלחה גבוהים עם מכשיר רוטטורי – טורבינה, ללא ראות טובה וללא שליטה מלאה וכמובן ללא טווח הגדלה מספק. ֿ כיום, באמצעות מיקרוסקופ מבוצע קיטוע חוד השורש בדיוק מרבי עם טווח הגדלה מספק של האזור ובראות גבוה באמצעות תאורת לד עם אחוזי הצלחה גבוהים ותוצאות משביעות רצון. הצלחת הטיפול מונעת עקירת שן ולחיסכון כלכלי של המטופל. בביצוע אפיסקטומי משתמשים בכלים כירורגיים זעירים לרבות מראות מיוחדות ובמכשיר סקיילר מיוחד – piezo surgery למניפולציות של חיתוך ועיצוב של העצם. כמו כן משתמשים בחוטי תפירה זעירים על מנת למנוע טראומה של רקמה ולסגירה טובה יותר של האתר המנותח.

בשיטה הקונווציונאלית, כאשר כותרת שן שבורה או עם שחזור נרחב הקלינאי מבצע טיפול שורש, מבנה וכתר חרסינה ובכך מחליש את השן ומבצע טיפול יתר. בשיטה של רפואת שיניים זעירה ולא פולשנית, ניתן לשחזר את כותרת השן באמצעות מילואית – אונליי, אשר מבוצעת במעבדה מבלוק חרסינה ע״י המחשב. תכנון וייצור של המילואית נעשה בעזרת המחשב ומחרטה ותורמת לדיוק מירבי בשלב ההדבקה. בביצוע מילואית מחרסינה נמנע טיפול שורש, נמנע ביצוע של השחזה מסיבית של השן, ונמנעת עקירה עתידית של השן.

בעבר, בוצעו כתרי חרסינה מאוחה למתכת בסיס לא אצילה – PFM. ביצוע כתר על בסיס מתכת או בשפת העם ״ברזל״ גורם להתפרקות של היונים ולדלקת חניכיים, להכחלה באזור, לדימום, ולנסיגת חניכיים. כמו כן הקלינאי היה מבצע השחזה של השן מתחת לחניכיים על מנת ל״החביא״ את פס המתכת לצורך אסתטי ולהשחזה מסיבית של השן. לפי הספרות לאחר 10 שנים צריך להחליפה. כיום, עם מהפכת השוק הדנטלי וברפואת השיניים האסתטית מבוצעים כתרי חרסינה מונוליטיים, אשר מבוצעים מבלוק של חרסינה – כתר E-MAX או מחרסינה מאוחה לכיפת זירקוניה – PFZ. היתרונות של כתרים אסתטיים עולים על כתר קונווציונאלי בכל הפרמטרים אך עלותו יקרה יותר ויכולה להיות בפיי המטופל מעל 20 שנה ללא גירוי באזור החניכיים. החניכיים מגיבות טוב לזירקוניה או לחרסינה מלאה בדיוק כמו לשימוש בזהב שנעשה בעבר. באמצעות מיקרוסקופ מבוצעת השחזה על פי קונספט של השחזה זעירה ולא פולשנית, עם מקדחים זעירים וללא ביצוע טיפול שורש. כתריים אסתטיים מדמים שן טבעית עם שקיפות מקסימלית. התוצאות מדברות בעד עצמן והפציינטים מאוד מרוצים מהתוצאה האסתטית – ראה גלריית תמונות.

שיניים עם גוון אפרפר או שיניים קצרות, שחוקות, או לא יפות ברות תיקון על ידי השחזה זעירה ולא פולשנית והדבקה של ציפויי חרסינה מונוליטית. ציפוי חרסינה היינו ציפוי היכול לנוע בעובי של 0.5 -1 מ״מ דומה לעדשת העין, ונדבקת על משטח האמייל באזור קדמי בלבד – משטח בוקלי, לצורך אסתטי. ההדבקה של הציפוי נעשה עם קומפוזיט צמנט והופכת חלק בלתי נפרד מהשן. מיומנות רופא בהכנה לציפוי ועם מכשיר הגדלה מתאים תורם להצלחת הטיפול ומונע התנתקות או שבירה של הציפוי. ציפויי חרסינה מאוד פופולארים בעולם, ומבוצעים באופן שכיח מאוד.

אולי יעניין אותך: 10 טיפים לפני שאתם עוברים ציפויי חרסינה.

בשיטה הקונווציונאלית, מבוצע מבנה יצוק מיציקה במעבדה, או מבנה מאמלגם אשר גורם לחתמה של השן ולשינוי צבע וגוון. ביצוע כתר אסתטי על גבי מבנה לא אסתטי לא מנבא תוצאות משביעות רצון וגורם לשקיפות אפורה באזור החניכיים. כיום, ניתן לבצע מבנה מזירקוניה , או מבנה פייבר פוסט. ֿ מבנה פייבר פוסט היינו יתר עם סיבים של פייברים המחוברים יחדיו ותורמים לחוזק של היתד בדיוק כמו מבנה יצוק, ההבדל היינו בגוון, מבנה פייבר פוסט היינו מבנה לבן המבוצע באזורים אסתטיים.

בעבר, ניתוחי חניכיים היו מבוצעים בעזרת פתיחת מטלה מלא, עם כלים מקרו כירורגיים ותפרים רגילים, אשר גרם להחלמה איטית, לנקרוזיס ולסגירה לא טובה של האתר המנותח. כיום, באמצעות מיקרוסקופ וכלים מיקרו כירורגיים מיוחדים ותפרים זעירים, ניתן לפתוח מטלה מינמלי ולמנוע טראומה של הרקמה ולסגירה טובה יותר של הקרמה הפצועה. יודגש שהדבר מתאפשר רק בעזרת מיקרוסקופ טיפולי עם טווח הגדלה מספק ותאורה של לד. ביצוע רגנרציה של כיסי החניכיים עם אמודגיין ותפרים זעירים משביעה רצון.

בעידן של השתלים והסיבוכים הנלווים לכך, המסקנה היינה שאין תחליף לשן אפילו לא שתל. לכן כיום מבצעים טיפולים לא פולשניים על מנת לשמר את השיניים לטווח ארוך של שנים. בעידן של רפואת שיניים זעירה ולא פולשנית ובאמצעות מיקרוסקופ וכלים זעירים ניתן לבצע טיפול זעיר, מדוייק ולא פולשני. הדבר מצריך מיומנות רופא והתמחות בתחום של טיפולי שיניים תחת מיקרוסקופ.

מהמטופל נלקח דם במבחנות, לאחר צנטריפוגציה של 8 דקות במהירות של 1300 סיבובים לדקה, נוצרת טסיות עשירות בפיברין – ממברנה ביולוגית. לפי הספרות טסיות עשירות בפיברין תורמת לריפוי מהיר יותר של האזור המנותח, ומכיל פקטורי גדילה, תאי דם לבנים, ויכול להיות חשוף. באמצעות טסיות עשירות בפיברין ניתן למנוע פתיחה מסיבית של מטלה, ניתן לערבב אותו עם עצן לשחזור רכסים, וניתן לבצע איתו ניתוחי חניכיים במקרים של נסיגות חניכיים.

מחלה הגורמת לספיגת עצם סביב השתל כתוצאה מזיהום של פני שטח של השתל. למאמר מלא היכנס למידע מקצועי.

דלקת חניכיים סביב השתל ללא פגיעה בתאחיזה של השתל וללא ספיגת עצם. למאמר מלא היכנס למידע מקצועי.

הופעת ריח רע מהפה הנגרם מסיבות שונות. למאמר מלא הכנס למידע מקצועי

לאחר ביצוע עקירה ולפני השתלת שתל מחדירים עצם ממקור אדם או ממקור פרה לתוך המכתשית צורך שימור ומניעת ספיגה של הרכס שמיועד בעתיד להשתלה. ניתן גם להחדיר טסיות עשירות בפיברין על ידי לקיחת דם מהמטופל עצמו. טסיות עשירות בפיברין גורמת ליצירת כלי דם חדשים ומאיץ את בניית העצם לפני ביצוע ההשתלה.

פציינט מורדם עמוק ומונשם ע״י רופא מרדים מוסמך מטעם משרד הבריאות. המרדים מלווה לאורך הניתוח את רופא השיניים. הטיפול נועד למנוע כאב או תזוזה של הפציינט. להרחבה היכנס ״לטיפולי שיניים תחת הרדמה כללית״.

למאמר מלא היכנס למידע מקצועי

אולי יעניין אותך: שתלים קצרים למחוסרי עצם


לחץ כאן לעוד מידע שימושי שיכול לעניין אותך

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​