כישלון שתלים עקב סגר לקוי

שתף דף זה
שתלים אורתודנטיים
תוכן עניינים

מאז כניסתם של השתלים הדנטליים ברפואת השיניים, טיפולי שיקום הפה השתנו מאוד בעשורים האחרונים. בעידן הנוכחי, רופאי השיניים כמעט ולא מציעים למטופלים שיקום הפה באמצעות תותבות נשלפות (חלקיות או שלמות) ללא השתלות של שתלים דנטליים, יתרה מזאת, פחות שיניים מושחזות לצורך תותבת חלקית קבועה (תח״ק) במצב של חוסר שיניים ובמקומן, מוצע התקנה של שתל דנטלי. מטופלים רבים זוכים לשיפור משמעותי באיכות חייהם באמצעות שיקום על גבי שתלים דנטליים שהוכחו כיעילים ועמידים לאורך זמן עם סיכויי הצלחה גבוהים בכל העולם.

ד”ר אריאל סביון מציין שהמטרה הטיפולית העיקרית של שיקום על גבי שתלים הוא שחזור המראה האסתטי ושחזור התפקוד של מערכת הלעיסה. השתלים הדנטליים מספקים חלופה איכותית ואמינה לתותבות נשלפות (ללא שתלים דנטליים) וכאופציה טיפולית חלופית להשחזת שיניים טבעית (שימור שיניים טבעיות). באמצעות שתלים דנטליים, ניתן לשקם אזורים מחוסרי שיניים, החל משן אחת חסרה ועד שיקום פה מלא של לסתות מחוסרות שיניים.

בספרות המדעית ניתן למצוא מחקרים רבים, העוסקים באחוזי ההצלחה גבוהים של טכניקות מתקדמות להשתלות שיניים, וביניהם השתלות שתלים קצרים ושיקום על גבי שתלים קצרים למטופלים מחוסרי עצם. יחד עם זאת, השתלות שתלים קצרים הוא נושא מאתגר הן מבחינה כירורגית והן מבחינה פרוטטית עבור רופאי שיניים רבים, במיוחד בגלל קירבה לסטרוקטורות אנטומיות וסיכון של פגיעה עצבית.

הנושא החשוב ביותר שנדון במאמר הזה, הוא החשיבות של שיקום הפה על גבי שתלים כדי למנוע את כישלונם. יש בספרות המדעית אינספור תכנים העוסקים בכישלון שתלים עקב סגר לא תקין ובסיבוכים שונים בביצוע ההשתלות ובתהליך השיקום. לכן האתיקה של רופאי השיניים קובעת כי לפני שיקום הפה, הרופא יציג בפני המטופל את עיקרי תוכנית הטיפול, לרבות הסיכונים האפשריים.

כדי להבטיח למטופל שיקום פה מוצלח וארוך טווח באמצעות שתלים נדרשת יציבות סגרית. הרופא חייב לתכנן תוכנית לשיקום הפה הכוללת סכמה סגרית המותאמת למספר השתלים ולסוג השיקום. שיקום לא תקין גורם להפרעות תפקודיות ולכאבי מפרקים, לעומס יתר על השתלים, להפרעות דיבור, להצטברות של אבנית ודלקות של רקמה רכה, ולבסוף, לכישלון השתלים ולדפקט גרמי נרחב.

סיבות פרוטטיות לסיבוכים ולכישלון שיקום הפה באמצעות שתלים

שיקום הפה באמצעות שתלים דנטליים זוכה להצלחה כבירה, במיוחד בשנים האחרונות מאחר ופותחו טכניקות שיקום חדשניות ומתקדמות יותר. למרות הצלחת השתלים, השימוש בשתלים הדנטליים עלול לגרום לסיבוכים מיותרים.

מצב החניכיים תקין לרבות שמירת נפח עצם לפני מסירת כתר קבוע
כתר זמני מוברג ע״ג שתל בהעמסה מיידית
מיד לאחר התקנת כתר זירקוניה מוברג ע״ג שתל דנטלי.
תכנון דיגיטלי מקדים הכולל בדיקת סגר, הכנת כתר זירקוניה מוברג ללא דבק ופרופיל בקיעה מושלם של הכתר.
מבט אולוזאלי לפני ואחרי התקנת השתל. פתח הברגה תוכנן מראש כדי לא לפגוע במראה האסתטי של הכתר.

במאמר זה, נתמקד בכישלון השתלים בגלל סגר לקוי (מנשך לא תקין) נפרט את הסיכונים שהמטופל חייב להיות מודע אליהם לפני התקנת שתלים דנטליים ולפני ביצוע של שיקום הפה על גבי שתלים דנטליים.

אחת הבעיות השכיחות שגורמת לכישלון השתלים נעוצה בסגר לא תקין. סגר תקין הוא מצב בו השיניים משתי הלסתות נפגשות, וסגר לא תקין מתאר מצב של חוסר התאמה או יחס לא תקין בין השיניים הממוקמת בלסת העליונה לשיניים בלסת התחתונה. סגר לא תקין נגרם בדרך כלל מסיבות גנטיות, מהרגלים בעייתיים כמו שחיקת שיניים או כתוצאה מטיפולי שיניים קודמים שלא בוצעו כראוי. במצבים של אובדן שיניים השיניים מתחילות לזוז והיחס בין הלסתות משתנה, לכן השיניים מתמודדות עם עומס גבוה יותר ואיזון הסגר משתנה.

סגר לא תקין גורם לבעיות תפקודיות במערכת הלעיסה ועלול לגרום להפרעות דיבור ולאי יכולת לסגור כראוי את הפה, לכן המטופל סובל ממראה לא אסתטי. בעיות סגר פוגעות גם בשיניים שלא נמצאות במקומן מאחר וקשה לצחצח אותן לכן השיניים פגיעות לבעיות כמו עששת ודלקות חניכיים. סגר לא תקין גורם לפיזור לא שווה של הכוחות המופעלים על השיניים בזמן הלעיסה, הלחץ בזמן לעיסה עלול לגרום לכשל השתלים ולהידרדרות במצבן של השיניים הסמוכות לשתל.

אם הרופא מבצע השתלת שתלים דנטליים כחלק מתוכנית שיקום הפה במצב של סדר לא תקין, המטופל צפוי לסבול מהפרעה במנשך ומהידרדרות במצב השיניים החניכיים. חשוב לזכור כי מטופלים המעוניינים לעבור השתלת שיניים משקיעים את מיטב כספם בתוכנית הטיפולים המוצעת להם, הם מעוניינים בתוצאה אסתטית מרשימה עם שיניים במראה טבעי ובתפקוד תקין של מערכת הלעיסה.

הרופא חייב לתכנן את תוכנית השיקום לאחר תיאום ציפיות עם המטופל, עליו להחליט על טכניקת ההשתלה וסוג השתלים הדנטליים המתאימים ביותר למצבו של המטופל, תוך התייחסות למגבלות המבנה האנטומי באזור המחוסר שיניים, מאחר ועליו להימנע מפגיעה בסינוסים ובעצב המנדיבולרי. לכן, תוכנית הטיפולים כוללת את כמות ומיקום השתלים, ישנם הבדלים משמעותיים בין טכניקות השיקום השונות, למשל שיקום קבוע מודבק על גבי שתלים או שיקום קבוע מוברג הנתמך על ידי שתלים.

ללא תוכנית טיפול מקדימה מתוכננת היטב, רופא שיניים או כירורג מומחה עלול לטעות במיקום הלביולינגואלי של השתל הדנטלי, לטעות בחלוקת המיקום הרצוי של השתלים, להשתיל את השתל בזווית שאינה מאפשרת שיקום נכון ויעיל, לבחור שתלים שאינם מסוגלים לעמוד בלחצים המופעלים עליהם ועוד. אלו טעויות העלולות לגרום לבעיות אסתטיות ותפקודיות.

כישלון שתלים

ד”ר אריאל סביון מסביר שאיבוד השתל לפני ההעמסה סופית פחות קריטית למטופל ולרופא שיניים, כיוון שניתן לשנות את תוכנית השיקום ולהחליט לעבור משיקום קבוע הנתמך בשתלים לשיקום נשלף על גבי שתלים. יתרה מזאת, השיקום המודבק מפצה על טעויות בהשתלת השתלים וניתן להתגבר על בעיות שכיחות כמו זווית לא תקינה של השתל, יחד עם זאת התלכדות הדבק עלול לגרום לדלקת של רקמה רכה.

הספרות המדעית מצביעה על סיבות שונות העשויות לגורם לכישלון השתלים הדנטליים, בדרך כלל לאחר שלב ההעמסה ובתהליך שיקום הפה. החוקרים טוענים שאין גורם אחד המוביל לכישלון השתל אלא יש שורת גורמים בגללם מטופלים רבים סובלים מכישלון השתלים. הסיבות העיקריות לכישלון השתל לפי הספרות המדעית: סגר לקוי, עומס גבוה מידי על השתלים, עצם באיכות ירודה, היגיינה אוראלית בעייתי, העמסה לא אקסיאלית של השתלים, תכנון שתלים לקוי, פיזור שתלים לא תקין, בחירת סוג שיקום לא נכון, מיומנות טכנאי, חוסר תחזוקה נאותה, חוסר חניכיים מקורנות ועוד.

רופא השיניים חייב להקפיד על סגר מאוזן בתותבות הנתמכות על גבי שתלים, ועליו לבצע השתלה נכונה ומקצועית כדי למנוע לחץ גדול מידי על השתל. אם המטופל סובל מכישלון שתלים עקב בעיות סגר עליו להתייעץ כדי לתכנן את תיקון הסגר ולעתים להחליף את השיקום הקיים. יש אפשרות לבצע תחזוקה לחלק מהשתלים (למשל ניקוי השתל והסרת זיהומים סביב השתל באמצעות לייזרים בגישה זעיר-פולשנית), לבצע פרוצדורה כירורגית לתיקון זווית השתל או לשיפוץ השתל כל עוד הוא עדיין יציב, ובהתאם לשיטת ושלב השיקום אפשר לתקן את התותבת הנשלפת במעבדה.

לסיכום, אחד הכישלונות המשמעותיים של השתלים הדנטליים הוא בגלל שיקום פה לא נכון וסגר לא תקין, הגורם לעומס על השתלים וכאבי מפרקים, ולתפקוד פונקציונלי בעייתי ולמראה לא אסתטי. ללא שיקום פה נכון, סיכוי להישרדות השתלים הדנטליים נמוך יותר. הכל מתחיל ונגמר בתכנון מקדים לרבות שיקום פה וסגר תקין. התכנון מתחיל משיקום סופי (ע״י הדמיה בתלת מימד) וע״פ השיקום מותקן השתל באמצעות סד כירורגי מדריך שתוכנן בתלת מימד (סד כירורגי מונחה מחשב).

ד”ר אריאל סביון ייסד את מרפאת “סביון מדיקל סנטר” במטרה להציע טיפולים איכותיים ומתקדמים המבוססים על טכנולוגיות חדשניות (סד כירורגי מונחה מחשב, סורק אינטרא-אורלי, הדמיה ממושבת לפני ביצוע שתלים דנטליים, גילוף דיגיטלי) בשילוב של לייזרים ומיקרוסקופ. במרפאתו, כל המטופלים זוכים לייעוץ מקצועי וליחס אישי וחם.

ד"ר אריאל סביון
ד"ר אריאל סביון

ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים). משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים. מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל. ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

לפרטים נוספים וקביעת תור צרו קשר עוד היום

10 טיפים לציפויי חרסינה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​