מהי השתלת חניכיים? מבוא ונקודות חשובות
ניתוח השתלת חניכיים הוא הליך דנטלי לטיפול בחניכיים דקות או במקרים של נסיגת חניכיים.
לחניכיים תפקיד מהותי בתפקוד הפה בכלל, ובבריאות השיניים בפרט. החניכיים הם הרקמה הרכה שמקיפה את השיניים ואת העצם, מגינה על שורשי השיניים, ויחד עם העצם יוצרת את מערכת התמיכה של השיניים.
פתרון לנסיגת חניכיים
מצב של נסיגת חניכיים או קו חניכיים דק עלול לפגוע בשלמות שורשי השיניים (גורמת לעששת צווארית) ואף בעצם (גורמת לספיגת עצם). לכן חשוב מאוד שהם יהיו בריאים ושלמים בכל עת.
הליך הטיפול
השתלת חניכיים כוללת הנחה מדויקת של מקטע קטן של רקמה רכה חדשה באזור שבו יש רקמת חניכיים מועטה (אם בכלל). את השתל לוקחים בדרך כלל מהחיך בגישה פחות פולשנית, עם הרדמה מקומית.
לאחר מכן תופרים אותו בעדינות לאזור החסר ו/או דל ברקמת חניכיים, כך שהרקמה החדשה תכסה שורשי שיניים חשופים, תוסיף נפח לקו החניכיים, תעזור במניעת נסיגת חניכיים נוספת, ותביא לנִרְאוּת אסתטית יותר של הפה.
החלמה
ההחלמה אורכת בדרך כלל בין ימים בודדים (בזכות טיפול בלייזר קר) לשבוע, אך במקרים ספציפיים היא עשויה להימשך זמן רב יותר. להשתלת חניכיים יש אחוזי הצלחה גבוהים אם היא מבוצעת על ידי רופא מיומן וטכנולוגיה מתקדמת הכוללת בין היתר מיקרוסקופ טיפולי, מיכשור כירורגי זעיר, וסוגי לייזר להאצת הליך הריפוי.
יתרונות השתלת חניכיים
- הפחתת הסיכון להתקדמות מחלות חניכיים ולעקירות שיניים;
- הפחתת הסיכון לעששת צווארית עקב חשיפה של שורשי שיניים;
- הפחתת כאבים ורגישות בשיניים בזמן אכילה או שתייה;
- עיצוב החיוך ללא השחזת שורשי שיניים (חשיפת שורשים עקב נסיגה).
אודות כותב המאמר ד״ר אריאל סביון
ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).
משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים.
מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.
ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.
לנוחיותכם, תוכן עניינים המאפשר מעבר מהיר לאזור בכתבה >>
באילו מקרים מומלץ לבצע השתלת חניכיים?
ישנם מספר מצבים בהם מומלץ לעבור ניתוח השתלת חניכיים:
- נסיגת חניכיים וחשיפת שורשים – זוהי הסיבה העיקרית להשתלת חניכיים. כאשר רקמת החניכיים נסוגה, היא חושפת את שורשי השיניים ועלולה להוביל לרגישות בשיניים ולסיכון מוגבר לעששת שורשים. השתלת חניכיים יכולה לשמש “בלם” לצורך עצירת נסיגת חניכיים נוספת מתמשכת, על כל השלכותיה.
- מחלת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס) – גורמת לאובדן רקמת החניכיים, מה שעלול לחייב השתלת חניכיים, הן כדי לשקם את בריאות החניכיים, והן על מנת למנוע התקדמות של מחלת חניכיים ואיבוד של השיניים.
- רגישות בשיניים – בין אם באופן ישיר כתוצאה של נסיגת חניכיים, או מכל סיבה אחרת, רגישות מוגברת בשיניים משפיעה על איכות החיים של המטופל. השתלת חניכיים יכולה לכסות את השורשים החשופים ולהקל על הרגישות.
- סיבות קוסמטיות – יש אנשים המעוניינים בהשתלת חניכיים כדי לטפל בקו חניכיים לא אחיד, שמשפיע על נראות הפה, או במידה והם מעוניינים לשפר את מראה החיוך.
תסמינים של נסיגת חניכיים
קשה יחסית לזהות את השלבים המוקדמים של נסיגת חניכיים; אך עם הזמן מופיעים תסמינים כמו:
- שיניים שנראות ארוכות יותר, משום ששורש השן נחשף, ובכך משנה את האסתטיקה של החיוך.
- רגישות מוגברת של השיניים לטמפרטורות חמות וקרות, שמובילה להפרעה באכילה ובשתיה.
- קו חניכיים לא אחיד ומחורץ לאורך השוליים שבהם החניכיים פוגשות את השיניים.
- אדמומיות ונפיחות של החניכיים.
- תנועתיות/תנודתיות של השיניים, מכיוון שרקמת החניכיים והעצם התומכת בה נפגעו.
- דימום בחניכיים, במיוחד במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי.
- ריח רע מהפה (הליטוזיס).
- לאחר הקצעת שורשים או ניתוח חניכיים כירורגי.
הבדלים וסוגי השתלות חניכיים
ישנם מספר סוגים של השתלות חניכיים, לכל אחד מטרה משלו. ההבדלים העיקריים ביניהם נעוצים במקור רקמת השתל ובמצב הספציפי שבו הם נועדו לטפל.
- השתלת רקמת חיבור ממקור עצמי (Connective tissue graft) – שיטה יעילה לטיפול בנסיגת חניכיים באמצעות רקמת חיך מהמטופל. מסייעת לכיסוי שורשים חשופים ולהגדלת עובי החניכיים, עם יתרון של עיבוי מתמשך לאורך השנים. תהליך ההחלמה מהיר הודות לשימוש בלייזר קר וללא כאבים משמעותיים.
- השתלת חניכיים חופשית (Free gingival graft) – שיטה בה קוצרים רקמת חניכיים מהמטופל ליצירת חניכיים מקורנות סביב שתלים או באזורים עם חניכיים דקים. מסייעת בהגנה טובה יותר סביב כתרים או שורשים. ההחלמה מהירה ואינה כואבת, הודות לטיפול בלייזר קר.
- השתלת חניכיים סביבתית (Pedicle Graft) – בשיטה הסביבתית הרקמה נלקחת מהחניכיים (רקמת חיבור) הקרובות לשן שזקוקה לטיפול, שסביבה תושתל הרקמה החדשה. שיטה זו מתאימה רק למי שיש לו כמות מספקת של רקמת חניכיים באזור המטופל.
- שתל חניכיים מוקודרם (Mucoderm) –
חומר חלופי המבוסס על קולגן מעור חזיר, המחליף רקמה אנושית ומשמש בסיס להתחדשות רקמות. יתרונות: תאימות ביולוגית גבוהה, מראה טבעי, עידוד צמיחה של כלי דם ורקמות, והפחתת סיכון לסיבוכים.
מגבלות: סכנת זיהום, עלות גבוהה, ורגישות לחומרים ממקור חזירי.
- שתל פיברין –
פלזמה עשירה בפיברין המופקת מדם המטופל, מזרזת ריפוי ומעודדת יצירת כלי דם חדשים.
יתרון הלייזר: מאפשר חתכים מדויקים, מפחית סיכון לזיהום, ומשפר את ריפוי הרקמות.
שילוב פיברין ולייזר תורם להצלחת ההשתלה בזכות הנחת השתל בצורה מדויקת והחלמה מהירה יותר.
טיפול באמדוגיין -
אמדוגיין הוא חומר אורגני המכיל 90% אמלוג’נין (חלבון). המיושם בניתוחי השתלת חניכיים, ומשמש לקידום התחדשות רקמות החניכיים.
בניתוח להשתלת חניכיים רופא שיניים מורח את האמדוגיין ישירות על משטחי השורשים החשופים של השיניים. הדבר מסייע לעורר את ההתחדשות של רקמות חניכיים שאבדו. החלבונים באמדוגיין מסייעים בהתקשרות תאים, יצירת רקמות חדשות ואף רגנרציה של העצם.
בסופו של דבר הם תומכים בהצמדה מחדש של רקמת החניכיים לשורש השן.
השימוש באמדוגיין בהשתלת חניכיים הוכח כמשפר את אחוזי ההצלחה של טיפולים אלו. אמדוגיין נחשב טיפול בטוח.
יתרונות שימוש בלייזר בהליך השתלת חניכיים
זוהי ללא ספק השיטה המתקדמת ביותר. השתלת חניכיים בעזרת לייזר היא השיטה המתקדמת ביותר כיום בשימוש רופא שיניים מיומן שמוסמך לשימוש בלייזר, כי יש לה יתרונות רבים על פני שיטות אחרות:
- היתרון מספר אחת של השתלת חניכיים בלייזר הוא שכמעט ולא כואב. מטופלים רבים מדווחים שלא הרגישו כאב במשך ההליך.
- הלייזרים צורבים את כלי הדם תוך כדי כך שהם חותכים בכך הם מפחיתים את הדימום בפה ולכן אין כמעט דימום בזמן ההשתלה וגם לאחריה.
- קרני הלייזר עובדות בדיוק רב, מה שמאפשר הסרת רקמות מבוקרת ומדויקת ביותר, תוך מזעור נזקים לרקמות הבריאות שמסביב.
- ללייזרים מסוימים יש תכונות אנטיבקטריאליות, הם יכולים לעקר את אתר הניתוח ולהפחית את הסיכון לזיהום.
- חתכי לייזר גורמים בדרך כלל להצטלקות מינימלית בלבד ולתוצאה אסתטית יותר.
- ניתן להשתמש בלייזרים כדי לעצב בצורה מדויקת ועדינה את רקמת החניכיים, ולהשיג את התוצאה האסתטית הרצויה.
- הליכים משלבי לייזר מפחיתים את רמת אי הנוחות והכאבים גם לאחר הניתוח בהשוואה לטכניקות מסורתיות. לייזרים מקדמים ריפוי מהיר ויעיל יותר של רקמות רכות על ידי הפחתת דלקות ועידוד ייצור קולגן. עבודה עם לייזר דורשת פחות הרדמה מקומית.
שיפור אחוזי ההצלחה בגישה מיקרוסקופית
שילוב מיקרוסקופ דנטלי בטיפולי שיניים הוכיח את עצמו כמהפכני, שמשפר משמעותית את אחוזי ההצלחה של הליכים דנטלים מגוונים. בזכות רמת הגדלה משמעותית והארה ברורה על האזור בפה אותו מאבחנים או בו מטפלים, המיקרוסקופ הדנטלי מאפשר לראות פרטים מורכבים ומבנים אנטומיים של חלל הפה בבהירות ובדיוק יוצאי דופן.
הדמיה מוגברת זו מתורגמת לאבחנות מדויקות יותר, לתכנון טיפול מדויק ולביצוע קפדני של הליכים. בין אם מבצעים טיפולי שורש מורכבים, עבודת שיקום פה מורכבת או פרוצדורות חניכיים עדינות, הנראות המשופרת שמספק המיקרוסקופ מעצימה את היכולת של רופא השיניים לזהות ולטפל בבעיות שאחרת לא ניתן היה לגלות אותן בצורה כל כך ברורה.
יתרה מכך, הדיוק והשליטה המשופרים שמעניק המיקרוסקופ מאפשרים להתערבויות מיקרוכירורגיות מורכבות בגישה זעיר-פולשנית, להפחתת טראומה לרקמות הסובבות, ולשימור טוב יותר של מבנה שיניים בריא. בסופו של דבר, השילוב של מיקרוסקופ בטיפול שיניים מעלה את איכות הטיפול והריפוי ותורם באופן משמעותי להצלחה הכוללת של טיפולי השיניים.
סיבוכים וסיכונים אפשריים
הליכי השתלת חניכיים נחשבים בדרך כלל בטוחים, בעיקר כאשר הם מבוצעים על ידי רופא שיניים מנוסה. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי כירורגי, עלולים להיות מספר סיבוכים פוטנציאליים:
- קיים סיכון לזיהום, כמו בכל הליך כירורגי.
- כאב, אי נוחות ונפיחות הן תופעות שכיחות. תסמינים אלו הם בדרך כלל זמניים.
- כשל בהשתלה עלול לקרות כאשר השתל לא השתלב כראוי עם הרקמות הקיימות.
- דחיית שתל יכולה להופיע כאשר נעשה שימוש ברקמה לא מתאימה.
- צמיחת יתר של רקמת חניכיים, למרות שזו תופעה נדירה.
הנחיות לאחר השתלת חניכיים
לאחר ניתוח השתלת חניכיים, חשוב לטפל בפה כראוי כדי להבטיח ריפוי והחלמה חלקים. במהלך הזמן הזה צומחים כלי דם חדשים לתוך השתל ועוזרים לו להשתלב ברקמה שמסביב. תהליך הריפוי של כל אחד ואחד הוא אינדיבידואלי, ולכן חיוני לעקוב אחר ההוראות וההנחיות הספציפיות של רופא השיניים. ישנם מספר דברים שחשוב לשים לב אליהם אם רוצים לזרז ולשפר את ההחלמה.
1. היצמדו למזונות רכים, לא מתובלים ולא חומציים, בימים הראשונים שלאחר הניתוח. שלבו מזונות רגילים בתזונה רק בהדרגה, ולאחר התייעצות עם רופא השיניים.
2. דאגו לשטוף את הפה עם מי מלח פושרים כדי לשמור על האזור נקי. צחצחו בעדינות ליד מקום הניתוח, בימים הראשונים דלגו על אזור ההשתלה. ובכל מקרה הקפידו למלא אחר ההוראות של רופא השיניים לאחר הניתוח בקשר לשמירה על היגיינת הפה.
3. כאב ואי נוחות מסוימת הם תופעה שכיחה לאחר ניתוח השתלת חניכיים. ניתן להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם עדיף להתייעץ עם רופא השיניים לגבי סוג התרופה המומלצת.
4. הימנעו מפעילות גופנית מאומצת בימים הראשונים לאחר הניתוח, כדי לא להגביר את הדימום.
ותרו על עישון, מכיוון שהוא עלול לעכב את תהליך הריפוי ולהגביר את הסיכון לסיבוכים.
חשיבות בחירת רופא מטפל – איך לבחור נכון?
בחירת רופא השיניים המתאים להשתלות חניכיים עבורכם היא עניין רציני, שמטרתו להבטיח הליך מוצלח ונטול טראומות. ישנם מספר כיווני בדיקה שיעזרו לכם לבחור:
בקשו המלצות מחברים, משפחה או אנשי מקצוע בתחום. חוויות אישיות יכולות לספק תובנות חשובות לגבי איכות הטיפול של רופא שיניים מסוים.
חפשו רופא שיניים שעבר את כל ההתמחויות הנדרשות לביצוע של טיפול השתלה מתקדם; האם הוא מעודכן בטכניקות וההתקדמות העדכניות ביותר בתחום? כמו לדוגמה: האם הוא משתמש בתהליך במיקרוסקופ דנטלי ובלייזר דנטלי? ועוד.
קבעו פגישת ייעוץ עם רופא השיניים כדי לדון בצרכים הספציפיים, ובאפשרויות הטיפול שלכם. בהזדמנות זו תוכלו להעריך את כישורי התקשורת שלו ושל צוות המרפאה: האם הם אמפתיים, קשובים ומוכנים לטפל בחששות שלכם?
הם הם מוכנים לענות על שאלות? ועד כמה אתם מרגישים בנוח. חשוב! אל תמעיטו בערכה של חוות דעת נוספת; חשוב שתמצאו רופא שיתן תחושה של נינוחות והקשבה.
ד”ר אריאל סביון – בעל תואר מאסטר בתחום ההשתלות חניכיים
ד”ר אריאל סביון מכיר בחשיבות הגדולה של ידע בכלל וידע מקצועי בפרט, של התעדכנות מתמדת בכל החידושים המדעיים והטכנולוגיים בתחום רפואת השיניים ובעבודה מקצועית ללא פשרות.
ד”ר סביון הוא בעל תואר מאסטר M.Sc באימפלנטולוגיה אורלית (שתלים דנטליים) מאוניברסיטת פרנקפורט, גרמניה. ובנוסף להתמחות שלו בנושא שתלים דנטליים הוא בעל תואר מאסטר M.Sc במדעי הלייזר ברפואת שיניים מטעם אוניברסיטת “אאכן” הגרמנית כמו גם בעל תואר BOARD CERTIFIED DIPLOMATE בהשתלות דנטליות מטעם הארגון הבינלאומי בתחום האימפלנטולוגיה ICOI.
ד”ר סביון הוא בעל תואר MDC עולמי ברפואת שיניים מיקרוסקופית ומיקרוכירורגיה המשלבת מיקרוסקופ בהשתלת שתלים דנטליים, השתלות חניכיים ועוד, בגישה זעיר-פולשנית. הוא חבר הנהלה במועדון היוקרתי MICROSCOPIC DENTAL CLUB העולמי, שמקדמת את התחום של שילוב המיקרוסקופ בטיפולי שיניים.
בזכות הידע והניסיון הרב שיש לד”ר סביון בתחום של השתלות וטיפולי שיניים בשילוב לייזר ומיקרוסקופ, הוא נחשב מרצה מבוקש בארץ ובעולם בתחום האסתטיקה הדנטלית, האימפלנטולוגיה ורפואת שיניים מיקרו-כירורגית המשלבת מיקרוסקופ ולייזרים.
ד”ר אריאל סביון דואג להתעדכן בכל חידוש והתקדמות טכנולוגית ברפואת שיניים על מנת לתת למטופליו את הטיפול הטוב ביותר שניתן.
השתלת חניכיים – תמונות לפני ואחרי
שאלות נפוצות - השתלות חניכיים
השתלת חניכיים מומלצת במקרים של נסיגת חניכיים, מחלות חניכיים מתקדמות, רגישות בשיניים עקב חשיפת שורשים, או לצרכים אסתטיים לשיפור מראה החניכיים.
הסיכונים כוללים זיהומים, כאבים זמניים, דימומים, ואף כשל של השתל במקרים נדירים. בחירת רופא מיומן מפחיתה את הסיכון.
ההליך כולל השתלת רקמת חניכיים חדשה באזור דל ברקמה, לרוב באמצעות לקיחת שתל מהחיך. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית.
ההחלמה אורכת מספר ימים עד שבוע, בהתאם למורכבות המקרה. שימוש בלייזר עשוי להאיץ את תהליך הריפוי.
כן, השתלת חניכיים מוצלחת יכולה להוות פתרון קבוע ולהפחית את הסיכון לנסיגת חניכיים חוזרת.