שתלי שיניים (שתלים דנטליים) מהווים פתרון חשוב ביותר למטופלים שאיבדו שן אחת או יותר. השתלים, שמשמשים בתור שורש מלאכותי, עשויים מבורג טיטניום שהרופא ממקם בתוך עצם הלסת. על השתל מתקינים כתר שתפקידו להחליף את השן הטבעית החסרה.
מטרתם של השתלים היא לספק תמיכה יציבה לשן חליפית במראה טבעי. השתל מאפשר ללעוס, לחייך ללא חשש וליהנות מתחושה טבעית בפה, על כל המשתמע מכך. תהליך ההשתלה מתחיל בבדיקת חלל הפה ועצם הלסת ורק לאחר מכן עריכת תוכנית השתלה הכוללת הדמיה תלת מימדית. לאחר מכן יבצע הרופא את השתלה עצמה. בשלב הבא השתל מתמזג עם העצם בתהליך של אוסאואינטגרציה ואז מחברים במרפאה את הכתר הסופי.
למרות שהשתלת שיניים שמבצע רופא מנוסה נעשית באחוזי הצלחה גבוהים ביותר, עדיין ישנם מקרים שבהם השתל נדחה. נסביר להלן על סימני דחיית שתל שיניים, איך מזהים אותם, איך מתמודדים ומה עושים.
אודות כותב המאמר ד״ר אריאל סביון
ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).
משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים.
מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.
ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.
לנוחיותכם, תוכן עניינים המאפשר מעבר מהיר לאזור בכתבה >>
סימנים מקדימים לדחיית שתל דנטלי - כך תזהו אותם
זיהוי בשלב מוקדם של מצבים בהם מתחוללת דחיה של השתל יכול לעזור לטפל בצורה מיטבית. לכן, כדאי שתדעו לזהות סימנים מקדימים כמו למשל:
לאחר ההשתלה טבעי לחוש אי נוחות וכאבים ברמה מסוימת, שכן מדובר בהליך כירורגי. עם זאת כאב עז או כאבים שנמשכים ולא מתפוגגים עשויים להצביע על בעיה שרצוי שהרופא יבדוק בהקדם.
אם מבחינים בנפיחות מתמשכת או אדמומיות ורגישות שמופיעים זמן רב לאחר שההשתלה בוצעה, חשוב לבדוק זאת. יתכן שהמצב מצביע על דחיית השתל או על בעיה אחרת שצריך לטפל בה.
אם ישנה תחושה של התרופפות בשתל, אם הוא זז בצורה חופשית מדי ואיננו יציב במקומו, פנו לרופא השיניים ללא דיחוי.
אם מבחינים בדימום שלא עובר או סימני זיהום כגון הפרשה, מוגלה באזור השתל או עלייה בחום, פנו מיד לרופא. סימנים לזיהום עלולים להצביע על דחייה של השתל וחשוב לבדוק זאת בהקדם.
"בשנות עבודתי הגיעו אליי כמה מטופלים שעברו השתלות במרפאות שונות, באופן שלא השביע את רצונם", מספר ד"ר אריאל סביון. "אחד המקרים שזכור לי במיוחד היה של מטופלת שהגיעה למרפאה עם תחושת אי נוחות באזור השתל ועם סימני נסיגת חניכיים וכאבים, זמן מה לאחר שעברה השתלה. בבדיקה גילינו סימנים של דלקת ובצילום, הבחנני בשימוש בשתל שלא התאים למצב הלסת. הטיפול אצלנו סייע לשיקום הפה, תוך החלפת השתל ובשילוב מוצלח של טיפול בלייזר וטסיות פיברין."
ד"ר אריאל סביון
אילו אנשים נמצאים בסיכון גבוה לדחיית שתל שיניים?
ישנם מטופלים שנמצאים בסיכון מוגבר ביחס לאחרים, לדחייה של השתל לאחר השתלה. ליתר דיוק, אפשר לדבר על קבוצות שנמצאות יותר בסיכון למצב כזה, כגון מעשנים. מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לכשל עקב ההשפעה של העישון והחומרים המזיקים שבסיגריות.
העישון פוגע בכלי הדם המזינים את האזור ובכך מפחית את הגעת החמצן למקום המחלים. אי לכך, אצל מעשנים הריפוי עשוי להיות איטי יותר, הסיכוי לזיהום עולה וניתן לראות יותר מקרים של דחיית שתלים לעומת אצל הלא מעשנים. גם מטופלים בעלי רקע של מחלות חניכיים, בריחת סידן או מחלות כרוניות מסוימות כגון סוכרת, נחשבים לקבוצת סיכון לדחיית שתלים.
אין לומר כי לא ניתן לבצע השתלות מוצלחות במקרים אלה, אולם יש לקחת בחשבון את המאפיינים המיוחדים של המטופלים ולהתייחס בכובד ראש לעלייה בסיכוני הזיהום, לרגישות המוגברת או למבנה עצם הלסת.
מה לעשות כאשר מזהים סימנים לדחיית שתל?
כאשר מזהים סימנים שמצביעים על סיכוי לדחיית שתל, חשוב לפעול כמה שיותר מהר. הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא ליצור קשר עם רופא השיניים שלכם. אם אתם מרגישים כאב, נפיחות או התרופפות השתל התייעצו עם הרופא. מוטב לגלות זהירות יתר ולהיבדק, מאשר לפספס את הסיכוי לקבל מענה מהיר.
אם הרופא מתרשם שאכן יש בעיה בשתל או שיתכן שקיימת דחיה, סדרת בדיקות נועדה להבהיר את המצב לאשורו. בדיקות יכללו צילום או סי.טי, בדיקות דם ובדיקות אחרות לפי הצורך. על סמך תוצאות הבדיקות מזהים את הסיבה לבעיה וכך ניתן גם לטפל בצורה משביעת רצון.
איך להפחית את הסיכוי לדחיית שתל שיניים?
הדבר הטוב ביותר שאפשר לומר על דחיית שתלים, הוא שיש מה לעשות כדי להקטין מראש את הסיכוי לכך. כך תעשו זאת נכון:
- בחירת הרופא – בחרו מבעוד מועד רופא שאתם חשים שתוכלו לסמוך עליו. העדיפו רופא שיניים הבקיא בהשתלות, משתמש בהדמיות AI לפני התכנון, מקפיד לבדוק היטב את מצב הלסת, החניכיים ויתר הרקמות. במרפאת השיניים של ד"ר סביון אנו מבצעים השתלות בשיטות המתקדמות ביותר בשילוב לייזר, הדמיה מתקדמת ושימוש בחומרים ביולוגיים שמזרזים את ההחלמה הטבעית (כגון טסיות פיברין).
- התנהגות נאותה לאחר ההשתלה – לאחר ההשתלה חשוב לנקות את האזור בצורה עדינה אך מקיפה. הרופא ינחה אתכם כיצד לצחצח, האם נדרש השימוש במי פה או חומרי חיטוי אחרים.
- הגיעו לביקורת - עם כל סימן לאיזו שהיא בעיה או רגישות מיוחדת שאיננה צפויה, פנו מיד לרופא להתייעצות. אם הכל כשורה הגיעו לביקורת בתאריך שהנחה אתכם הרופא.
"אני תמיד מעדיף להסביר למטופלים באריכות מה עליהם לעשות ומה צפוי לקרות לאחר ההשתלה," אומר ד"ר סביון. "בין היתר, אני ממליץ לנקוט זהירות באכילה ובשתייה סמוך לאחר ההשתלה. יש להיזהר בלעיסה, עדיף להימנע ממזונות קשים שמכבידים על השתל, עד שהאזור מתחיל להחלים כראוי. ההקפדה של המטופלים על ההוראות יכולה לחולל ההבדל משמעותי ולתרום להצלחה ההשתלה."
ד"ר אריאל סביון
איך ניתן לטפל בדחיית שתל שיניים?
סוגי טיפולים לדחיית שתל שיניים:
טיפול | תיאור הטיפול |
---|---|
טיפול שמרני | שינוי סוג האנטיביוטיקה או הגברת המינון בהתאם להנחיות הרופא, יחד עם שימוש בשטיפת פה לחיטוי כדי להקל על גירוי מקומי או נפיחות. |
התערבות כירורגית | במקרים מתקדמים יותר, הרמת מתלה וחשיפת אזור ההשתלה לצורך הסרת רקמה חולה, ניקוי וחיטוי. במקרה של אובדן עצם משמעותי, יש לשקול השתלת עצם נוספת. |
שימוש בלייזר | לטיפול בדלקות סביב השתל ובמצבי דחייה קלים עד מתקדמים, הלייזר יכול לחטא, להסיר רקמה נגועה, ולסלק זיהומים מבלי לפגוע ברקמות הבריאות. |
"בקליניקה שלנו, אנחנו משתמשים בטכנולוגיית לייזר מתקדמת לטיפול בדחיית שתלים," מסביר ד"ר סביון. "טיפלתי במטופלים רבים בהם בשילוב של לייזר ומיקרוסקופ מגדיל, באופן שהציל את השתל או בהליך של החלפת שתלים ישנים בחדשים, יציבים ועמידים יותר."
ד"ר אריאל סביון
לצד הטיפולים בשתל עצמו נבקש להזכיר את הטיפולים המשלימים שעשויים לסייע ואשר אנו מבצעים במרפאה. כך למשל טיפולי פיברין מתקדמים (PRF – סוג של טיפול ביולוגי). אנו משתמשים בפיברין עשיר בטסיות דם, כדי לזרז את הריפוי.
צפו בד”ר סביון מסביר על תהליך השתלות שיניים בלייזר תחת מיקרוסקופ טיפולי:
היתרונות בבחירת מרפאת השיניים הטכנולוגית סביון מדיקל סנטר
בסביון מדיקל סנטר נהנים המטופלים מהפתרונות המתקדמים ביותר. במרפאה, בהובלתו של ד”ר אריאל סביון, מבצעים השתלות בליווי מחשב, משתמשים במיקרוסקופ דנטלי, משלבים טיפולים של טסיות עם פיברין ועוד. אנו מקפידים על תכנון מדוקדק לפני ההשתלה, נעזרים בתוכנות ייעודיות להדמיה בשלושה מימדים ועושים שימוש בהשתלות עצם מהמקורות הטובים ביותר (אך ורק מהמעבדות המובילות בעולם, שדואגות לסטריליזציה מלאה).
בסביון מדיקל סנטר אנו מאמינים במתן טיפול אישי, קידמה רפואית ושימוש אחראי בטכנולוגיית הלייזר לטובת ההשתלות. תוכלו להתרשם מסיפורי מטופלים והסברים נוספים באתר וכן מצילומים וסרטוני הסבר שחלקם הופקו על ידי ד”ר סביון עצמו.