היתרונות בהרמת סינוס והשתלת עצם בשילוב של אנרגיית האור של הלייזר
תחום ההשתלות הדנטליות הולך ומתפתח עם השנים, ואתו עולם הלייזרים שהפך לקדמת הטכנולוגיה בענף. טכנולוגיית הלייזר מאפשר טיפול ייחודי, איכותי ומהיר יותר במגוון תחומים, כדוגמת טיפול במחלות חניכיים בלייזר, השתלת שתלים בלייזר, הרמת סינוס בלייזר, ועוד.
ד״ר סביון מסביר שמטופלים רבים סובלים מחרדה דנטלית בדרגה זו או אחרת, לכן הם דוחים טיפולי שיניים ומזניחים את הפה והשיניים שלהם. המטופלים סובלים מכאבים מיותרים, מקשיי אכילה ומהחמרת המצב, הם חשופים לסיבוכים רבים ולטיפולים יקרים ומורכבים בהרבה.
לצפייה בהליך של הרמת סינוס והשתלת שיניים תחת מיקרוסקופ >>
בשיטה הקלאסית להרמת סינוס (הליך שכיח בקרב רופאים), המשתיל עובד עם מכשיר מכני ממונע (טורבינה), המסוגלת לגרום לקריעה של רירית הסינוס ופגיעה בכלי דם, כמו כן לחשוף את הסינוס לזיהומים ולטראומה ולנפיחות קשה לאחר ההליך הכירורגי.
לעומת זאת, אוסטאוטומי (הסרת עצם לצורך הרמת חלל הסינוס) באמצעות לייזר ארביום הינו ללא מגע בעצם (עובד ע״י נידוף העצם) ללא ויברציות על הרקמה הקשה, ללא שכבת מרח בצינורות העצם, התורם לזרימת דם טובה ולריפוי מהר. עומק חדירה של אנרגיית הלייזר הינו עד 30 מיקרון בלבד. תוך כדי הליך הלזירה יש השפעה ביולוגית על הרקמה (ביוסטימולציה) התורמת להאצת הריפוי.
בנוסף, ניתן לשכך כאבים עם הלייזר לאחר הפרוצדורה הכירורגית. היתרונות העיקריים להליך של הרמת סינוס באנרגיית האור של הלייזר הם: דיוק, מניעת דימומים, מניעת נפיחות, סטרליות, שיעור הצלחה גבוה, ומתאים במיוחד לסובלים ממחלות סיסטמיות ומחרדה דנטלית
לדברי ד”ר סביון כיום אפשר לעבור טיפול של השתלה דנטלית בגישה מיקרו-כירורגית באמצעות מיקרוסקופ משוכלל וייעודי, ללא צורך בחתכים ותפרים ובלי לסבול מכאבים מיותרים. הגישה מיקרו-כירורגית משנה לגמרי את כללי המשחק.
כיום, באמצעות לייזר, מיקרוסקופ וטכנולוגיה מתקדמת, השתלות שיניים הופכות להיות קלות ופשוטות יותר, עם סיכויי הצלחה גבוהים יותר.
יחד עם זאת, הוא מדגיש כי שתלים דנטליים בגישה זעיר-פולשנית לא מתאימים לכולם לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי על ידי אימפלנטולוג (רופא שיניים משתיל) מוסמך.
השתלת עצם והרמת סינוס לקראת השתלה
בהשתלה דנטלית קלאסית ישנם מצבים בהם הרופא ימליץ על הליך הנקרא הרמת סינוס עקב פנאומטיזציה (התרחבות של חללי הסינוס עקב ספיגת רכסים), ההליך מומלץ למחוסרי עצם ומטרתו לעבות את העצם בחלק האחורי של הלסת העליונה, לקראת השתלת השתל הדנטלי. זו התערבות פולשנית הדורשת ידע, דיוק, מיומנות מקצועית וניסיון רב.
כיום יש שיטות חדשות ומתקדמות המשלב לייזרים בהרמות סינוס ו/או שתלים מתקדמים המאפשרים לבצע השתלת שיניים ללא צורך בהרמת סינוס, יחד עם זאת, מומלץ לפנות לאימפלנטולוג כדי לקבל החלטה נכונה.
טכנולוגיית הלייזר ברפואת השיניים המתקדמת
טכנולוגיית הלייזר חדרה לחיינו במגוון תחומים, הטכנולוגיה הולכת ומתפתחת וכיום נעשה בה שימוש בענפי רפואה שונים, בהם טיפולי אסתטיקה ותחום רפואת השיניים.
ב-1960 ייצרו את מכשיר הלייזר הראשון, המדען תאודור מיימן השתמש בגביש סינתטי של רובי אדום המצופה בתחמוצת אלומיניום ואטומי כרום.
כחמש שנים לאחר פיתוח מכשיר הלייזר הראשון קבוצת חוקרים בראשות קינרסלי גילתה של אנרגיית האור של הלייזר יעילה במיוחד בטיפול במוקדי עששת.
למרות היתרונות של טכנולוגיית הלייזר ברפואת שיניים התגלו בתחילת הדרך קשיים ומכשולים ליישום הטכנולוגיה, למשל חום גבוה באזור הקידוח, ורק בשנים האחרונות הצליחו החוקרים לפתח מערכות יעילות ובטוחות לשימוש ברפואת שיניים.
כיום יש מספר מכשירי לייזר ייעודיים בתחום רפואת השיניים, כדוגמת לייזר CO2, לייזר ארגון, לייזר Nd:YAG לייזר Er:YAG הפועל על בסיס גביש בו החומר הפעיל הוא YAG, ולייזר Er,Cr:YSGG.
הרמת סינוס בשילוב טכנולוגיית הלייזר
בשיטה הקלאסית להרמת סינוס, הליך יחסית שכיח בהשתלת שיניים, הרופא עובד עם מכשיר מכני ממונע המצויד בטורבינה המסוגלת להגיע ל-300,000 סיבובים בדקה, לכן המטופל עלול לסבול מקרעים ברירית הסינוס ומפגיעה בכלי דם, כמו כן הוא חשוף לזיהומים ולטראומה ולרוב סובלים בהליך הקלסי מנפיחות קשה ודימומים.
באמצעות לייזר ארביום עם אורך גל 2780nm (המיועד לרקמות קשות ו/או רכות), אפשר להרים מתלה ובקלות לפתוח חלון צדדי לצורך הרמת סינוס עם אנרגיית הלייזר ללא מכשיר רוטורי.
הליך כירורגי מתבצע בגישה זעיר-פולשנית תחת הגדלה של מיקרוסקופ שבו מנדפים (לא מנסרים) עצם באנרגיית הלייזר (לא משאיר שכבת מרח, וצינורות עצם פתוחות למעבר ואספקת דם) ונכנסים לחלל הסינוס עם סיכון נמוך של קריעת רירית הסינוס. אנרגיית האור של לייזר ארביום נע בסביבות 25 מיקרון עומק חדירה.
השיטה בלייזר מונעת פגיעה ברירית ובכלי דם, ומטופל לא סובל מדימום ו/או מנפיחות, כמו כן אנרגיית האור מבצעת חיטוי ונידוף יסודי מחיידקים של האזור לכן הסיכוי לזיהום של הסינוס נמוך באופן משמעותי בהשוואה לטיפול קונבנציונלי.
השתלת עצם בשילוב אנרגיית האור של הלייזר במקרים בהם יש להשתיל עצם כדי להכין את השטח לקראת השתלת שתלים דנטליים אפשר לעבור הליך בשיטה הקלסית והרגילה, אך כיום כבר ידוע כי עדיף להשתיל עצם באמצעות שימוש במכשיר לייזר ייעודי.
יש מטופלים עם מסת עצם נמוכה ולא ניתן להשתיל בעצמות הלסת שלהם שתלים סטנדרטיים, לכן הרופא יכול להמליץ על שתלים דנטליים מיוחדים או לעבות את רקמת העצם כדי להכין אותה לקראת השתלים.
באמצעות מכשיר לייזר ניתן לקצור בקלות ובדיוק רב, וללא נזקים מיותרים, בלוק עצם מהמטופל עצמו.
קצירת בלוק עצם באמצעות טכנולוגיית הלייזר אינה גורמת לחימום יתר של העצם ולנמק, כמו כן העבודה מדויקת וניתן לשלוט בפעולה היטב. אין פגיעה בכלי דם ועצבים וזמן ההחלמה מהיר בהרבה כיוון שלא קוצרים את העצם באמצעות דיסק או מכשור מכני אחר הגורם לחימום יתר של העצם.
בקצירת עצם באנרגיית הלייזר, אין ״סתימה״ של צינורות העצם ע״י שאריות של שכבת מרח בזמן חיתוך עם דיסק או מקדח, אנרגיית הלייזר מנדפת את העצם ע״י קליטה של אנרגיה במולקולות מים, ובכך לא פוגעת באספקת דם שמגיעה לעצם ותורמת להחלמה מהירה ללא נפיחות ו/או כאבים פוסט אופרטיביים.
יתרה מזאת, מטופלים הסובלים ממחלות חניכיים, ושיניהם נעקרות כתוצאה מכך, לא באמת מסלקים את כל החיידיקים שהובילו למחלת חניכיים. החיידקים מתחבאים בתוך צינורות העצם, וכאשר מחדירים שתל, השתל שורד פחות שנים בגלל שחרור של טוקסינים ע״י חיידקים אנארוביים.
לכן, פעולת הלייזר עם חדירת אנרגייה של הלייזר לתוך צינורות העצם תורמת לנידוף, וחיטוי של העצם ולהשתלה ללא כל חשש לזיהום ו/או כישלון עתידי של האזור המושתל.
יתרונות עיקריים לטיפולי הרמת סינוס והשתלת עצם בשילוב לייזר:
- דיוק – מכשירי לייזר ברפואת השיניים מציעים דיוק מרשים וגבוה במיוחד, כך נמנעים מפגיעה מיותרת ברקמות, בכלי דם ובעצבים.
- מונע דימומים – לאחר חיתוך רקמות בלייזר אנרגיית האור צורבת את הרקמה לכן לא סובלים מדימומים.
- מניעת נפיחות – חיתוך בסכין גורם לנפיחות באזור, החיתוך באנרגיית האור של הלייזר מדויק יותר וכמעט לא סובלים מנפיחות באזור.
- סטריליות – השימוש בטכנולוגיית הלייזר מונע זיהומים ודלקות.
- מתאים לסובלים מחרדה – טיפולי לייזר מומלצים במיוחד לסובלים מחרדה דנטלית.
- שיעור הצלחה גבוה – שיעורי ההצלחה של טיפולים בשילוב לייזר גבוהים בהרבה.