פיסול ועיצוב פנים

שתף דף זה
תוכן עניינים

המטרה העיקרית של הרפואה האסתטית בפרוצדורה לא כירורגית היא לשפר את המראה בצורה קוסמטית עקב תהליך הזדקנות טבעית החל במהלך החיים.
באילו מקרים נרצה לשפר את המראה האסתטי:

  • כאשר ישנם סימני צלקות לא אסתטיות בפנים.
  • בשלב של ריפיון העור ואיבוד מאלסטיות של העור מסיבות שונות.
  • בשלב של הופעת קמטים ( Wrinkles)
  • בשלב של הופעת שומות לא רצויות
  • עודף שומן של העור
  • שיער לא רצוי באזור הפנים
  • שינוי צבע של העור
  • בהופעת סימנים של ורידים בצורה של עכביש

המשמעות של הזדקנות (AGING )

כאשר אנחנו צעירים יש לנו פיזור נפח פנים מושלם, ומשנות ה-30 מתחיל תהליך הזדקנות הטבעי של הפנים הכולל הצטמקות של רקמות שומן ואיבוד נפח בפנים, הופעת קמטים, הופעת עור יבש, ואטרופיה של שרירי הפנים, שמתחזק לקראת גיל 50. המשמעות היא שאנחנו הופכים להיות מבוגרים יותר במהלך החיים. ההשלכות לכך היא הצטברות של שינויים בגוף האדם במהלך החיים המקיף אותנו בצורה פיזיולוגית, פסיכולוגית, וסוציולוגית.

גורמים חיצוניים מזרזי הזדקנות:
חשיפה לשמש
– גורמת להזדקנות מוקדמת של העור על ידי הרס הסיבים התומכים (קולגן ואלסטין) ובשל הפרעה בתאי פיגמנט. כמו כן היא מעודדת היווצרות של גידולי עור ממאירים.

עישון – גורם לירידה באספקת החמצן לעור ולהיווצרות חומרים רעילים. כתוצאה מכך העור נראה אפרפר, והקמטים בייחוד הקמטים בעור השפה העליונה, מעמיקים.

תזונה לא מאוזנת – לתזונה יש תפקיד חשוב בשמירה על עור צעיר מתוח ורענן. לשמירת מראה העור מומלצת צריכה יומיומית של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, ויטמינין A, E, C ונוגדי חמצון כדוגמת פוליפנולים (מצויים בענבים, פירות יער ותה ירוק) וליקופן (עגבנייה).

פעילות גופנית – קבועה שומרת על מתח (ט נ ס) שרירי הפנים והצוואר ומעלה את קצב זרימת הדם לעור. כך מקבל העור אספקת חמצן רבה יותר ומתאפשר פינוי יעיל יותר של חומרי הפסולת.

טיפול הורמוני חלופי – אצל נשים לאחר גיל הבלות חלה ירידה ברמה של הורמון האסטרוגן, ועקב הפגיעה בסיבים האלסטיים וירידה בהפרשת החלב (השומן הטבעי של העור) מואץ קצב הזדקנות העור.

מחלות כלליות – כל מחלה כללית שאינה מטופלת עלולה להתבטא בעור פנים עייף וזקן יותר. מחלות לב, מחלות כלי דם וריאות מפחיתות את אספקת החמצן לעור; מחלות אנדוקריניות (תת- פעילות או פעילות-יתר של בלוטת התריס) גורמות לירידה בקצב ההתחדשות של תאי העור ולירידה בהפרשת החלב; סוכרת לא מאוזנת פוגעת בכלי הדם הקטנים של העור המספקים לעור חמצן ומפנים את חומרי הפסולת ממנו וכד’.

תהליך הזדקנות העור

העור היא מעטפת של גוף האדם, ותפקידה בין היתר הענקת הגנה מפני זיהומים. העור מכסה כמעט את כל שטחו של הגוף ותופס 51% ממשקלו.

רקמת העור נחלק לשלוש שכבות עיקריות:
שכבה עליונה שנקראת ״אפידרמיס״
– אפידרמיס מכסה את שטחו החיצוני של הגוף ובעלת שני תפקידים מרכזיים – מפרישה נוזלים מבלוטות, ומגנה על שכבות העור התחתונות.

השכבה האמצעית שנקראת ״הדרמיס״ – הדרמיס היא רקמת חיבור המורכבת מכלי דם, סיבים, וגירויים תחושתיים המעבירים חום, קור, כאב, מגע.

שכבת הדרמיס מחולקת לשניים: חשלק עליון (פפילרי), וחלק תחתון (רטיקולרי).

הרכב שכבת הדרמיס – שכבת הדרמיס עליון ותחתון זהה ומכיל בשניהם: כלי דם, עצבים, זקיקי שיער, תאים פיברובלסטים (מייצרים אלסטין, קולגן ופרוטאוגליקנים).

הסיבים בשכבת הדרמיס מצויים במבנה רשתי והם מקנים לדרמיס את חוזקו וגמישותו:

סיבי קולגן – סיבים המהווים 57% מהמשקל היבש של העור ואחראים על חוזקו.

סיבי אלסטין – סיבים המהווים 4% ממשקלו היבש של העור בלבד ואחראים לגמישותו.

ההיפודרמיס – שכבה תחתונה – עשויה רקמת חיבור רופפת ורקמת שומן. תפקידה לספק תמיכה מבנית והגנה לרקמות האחרות, ומשמשת לבידוד ולשמירת חום הגוף.

ECM – extracellular matrix – המטריצה החוץ תאית – המטריצה החוץ תאית נמצאת מחוץ לתאים ותפקידה לספק תמיכה מבנית לתאים.

בשכבת הדרמיס המטריצה החוץ תאית מרוכבת משני סוגים עיקריים של מולקולות: הראשונה היא קולגן ואלסטין המעניקה רשת פיברובלסטית ונותנת מיצוק וגמישות לרקמה. והשנייה היא הפרוטאוגליקנים אשר סופחת נוזלים ומעניקה נפח ומראה רענן.

חלבון הקולגן

הקולגן הינו החלבון הנפוץ ביותר בגוף האדם והינו מרכיב חשוב ברקמות שונות. קולגן נמצא בעצמות האדם, בגידים, בסחוסים ובעור. חלבון קולגן בעל חוזק ברמה גבוהה וגמישות (אלסטיות) ברמה נמוכה יחסית. חלבון קולגן אחראי על מיצוק העור ומעניק לו את חוזקו וקשיחותו. בשל גמישותו הנמוכה חלבון אלסטין מעניק לו תכונות אלסטיות.בתהליך הזדקנות טבעית, חלה ירידה בייצור חלבון קולגן בגוף, לכן ירידה ואיבוד חלבון הקולגן מהווה את אחת הסיבות המרכזיות להיווצרות הקמטים וקמטוטים בעור.

חלבון האלסטין

חלבון אלסטין בעל תכונות אלסטיות לעומת חלבון קולגן, אלסטין אחראי לגמישות איברי הגוף השונים כמו דפנות העורקים, ריאות מעיים ועור. ברקמות בעור, האלסטין מאפשר לרקמה לחזור לצורתה המקורית לאחר מתיחה או התכווצות. בתהליך הזדקנות טבעית, הגוף מפסיק לייצר אלסטין עם הגעתו לגיל הבגרות וסיבי האלסטין מתבלים ונשחקים, כתוצאה מכך נוצרים קמטים ומופיע רפיון העור.

תהליכי הזדקנות טבעית:

ירידה בייצור סיבים – בתהליך הזדקנות טבעית, מבנה של חלבון קולגן ניזוק, וחלה ירידה בייצור קולגן בגוף. ירידה בייצור הקולגן, מהווה את אחד הסיבות המרכזיות להיווצרות קפלים, קמטים, קמטוטים, וריפיון העור. נוסף לכך, ישנה ירידה בייצור חלבון אלסטין ובאיכות המטריצה החוץ תאית, העור מאבד את גמישותו, וסיבי האלסטין מתבלים ונשחקים.

בתהליך הזדקנות טבעית וחשיפה לשמש ישנה ירידה שמירת לחות ברקמת העור. חשיפה לשמש פוגעת בשמירת הלחות בשכבת האפידרמיס (השכבה העליונה), לכן ישנה חדירת לחות נמוכה ויכולת שימור המים של שכבת האפידרמיס פוחתת. בגלל יכול רקמת העור לשמור על הומאוסטזיס (איזון), שכבת האפידרמיס משתמש בלחות הנמצאת בשכבת הדרמיס (השכבה האמצעית, בעקבות זאת, שכבת הדרמיס מאבד מהלחות ולשכבת האפידרמיס אין מצבור לחות להשתמש בו.

ההשלכות של חשיפה לשמש ותהליך הזדקנות טבעית – העור הבוגר ייראה יבש יותר ופחות בוהק. העור מאבד את זוהרו והופך עמום וצהבהב; חלים שינויים בפיזור של הצבען (הפיגמנט) בתוך האפידרמיס וכתוצאה מכך מופיעים כתמים חומים בעור; העור הופך יבש יותר, בשל צמצום בפעילות של בלוטות החלב. עקב הנזק לסיבים התומכים בדופנות כלי דם, מופיעים שטפי דם כתוצאה מחבלות מזעריות; מתמעט השומן התת-עורי בתהליך של ניוון (אטרופיה) בעור הפנים, וכן בעור של גב הידיים, וכתוצאה מכך הם נראים עגלגלים פחות וגרומים יותר; היחלשות השרירים התת-עוריים גורמת לנפילת העור.

סוגי קמטים וכיצד ניתן להבדיל ביניהם:

קמטי הבעה (מימיקה) – מופיעים בגיל צעיר יחסית ונובעים מהתכווצות נשנית של העור כתוצאה מהפעלת-יתר של השריר מתחתיו. אצל אנשים עם מימיקה חזקה, הקמטים בולטים יותר ומופיעים בגיל צעיר יותר. המקומות האופיניים לקמטים אלה הם בין הגבות, המצח ולצידי העיניים.

קמטי גרביטציה – קמטים אלה הם תוצאה של הרס הסיבים התומכים בדרמיס הגורם לאובדן הגמישות של העור ולשקיעתו בצורה קווית. הם מתבטאים בהעמקה של הקו המחבר בין זוויות האף לזוויות הפה (קמט נזולביאלי), בהופעת קמטים בשפה העליונה ובלחיים.

תהליך הזדקנות העור הינו תהליך מורכב שאינו ניתן לעצירה מוחלטת. ניתן להשפיע על מראה העור ועל קצב הזדקנותו על ידי הקפדה על אורח חיים בריא וכן באמצעות טיפולים.

ד״ר אריאל סביון בעל מרפאה פרטית העוסקת בפיסול ועיצוב של הפנים והשיניים בטכנולוגיה מתקדמת, ועוסק בין היתר במזיוטרפיה טבעית בשימוש של לקיחת דם עצמי מהמטופל והזרקתו לעור הפנים לשיפור מרקם העור.


חומרי מילוי ועיצוב נפוצים באזור הפנים והשפתיים

ד"ר אריאל סביון
ד"ר אריאל סביון

ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים). משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים. מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל. ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

לפרטים נוספים וקביעת תור צרו קשר עוד היום

10 טיפים לציפויי חרסינה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​