מהי השתלת שיניים בלסת תחתונה ולמי זה מתאים?
השתלת שיניים בלסת התחתונה זו פרוצדורה שנועדה לפתור מצב של שיניים חסרות באמצעות שתלים דנטליים. השתל הוא למעשה תחליף לשורש השן שעשוי מבורג טיטניום קטן. השתל מוכנס לעצם הלסת ומשמש כשורש מלאכותי, כלומר בסיס לכותרת שן חליפית (השן הנראית לעין).
השתלת שיניים בלסת התחתונה מהווה פתרון טוב ומועיל למגוון מטופלים. כך למשל למטופלים שאיבדו שן יחידה עקב תאונה או עקירה וכן למטופלים שאיבדו כמה שיניים ואפילו את כל השיניים בלסת התחתונה.
השתלה בלסת התחתונה מתאימות למטופלים שלא מעוניינים להשתמש בשיניים תותבות וכן למטופלים שמעדיפים את המראה והנוחות של שיניים חליפיות שנראות כמו טבעיות. זהו פתרון קבוע, יציב, שגם שומר על עצם הלסת מפני תהליכי דלדול או ספיגה.
חשוב לציין כי לקראת השתלת השיניים אנו בודקים שישנה התאמה טובה להליך מסוג זה. בין היתר רופא השיניים יבדוק את מצבכם הבריאותי, מצב הלסת, איכות וכמות העצם בלסת, בריאות החניכיים ומצב השיניים הסמוכות.
אודות כותב המאמר ד״ר אריאל סביון
ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).
משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים.
מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.
ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.
לנוחיותכם, תוכן עניינים המאפשר מעבר מהיר לאזור בכתבה >>
מהפכת הלייזר וה-AI בתחום האורתודנטיה
בשנים האחרונות מתרחשת קפיצת מדרגה עצומה בתחום האורתודנטיה והשתלות, עם ההטמעה של טכנולוגיות כגון רפואת שיניים בלייזר ושימוש בבינה מלאכותית (AI).
ד”ר אריאל סביון, מחלוצי השימוש באמצעים חדישים מסוג זה בישראל, אימץ בחום את פירות המהפכה במרפאת סביון מדיקל סנטר. הטיפול בשילוב לייזר, שמבוצע על ידי ד”ר סביון מזה מספר שנים (לאחר שלמד 3 שנים בגרמניה על הטיפול בלייזר), מגלם יתרונות רבים עבור המטופלים.
צפו בד”ר סביון מסביר על השימוש בטכנולוגיית הלייזר בהתקנת שתלים דנטליים:
ד"ר סביון מסביר: "הלייזר והשילוב עם AI והדמיה של חלל הפה, מאפשר לנו לבצע השתלות בלסת התחתונה ברמת דייקנות שלא היה כמוה. הטיפול מפחית את המגע עם רקמות סמוכות, כלומר ישנה הפחתה משמעותית של הטראומה לרקמות בריאות," מסביר ד"ר סביון. "זה משנה לחלוטין את אופי הטיפול, מאפשר חיטוי יעיל ותהליכי החלמה מהירים יותר".
ד"ר אריאל סביון
השתלת שיניים בלסת התחתונה – תמונות לפני ואחרי
השימוש בלייזר באורתודנטיה ובהשתלות שיניים בא לידי ביטוי במגוון דרכים:
- טיפול ברקמות רכות – בעזרת לייזר ניתן לבצע חיתוך מדויק של החניכיים לקראת השתלה, כמעט ללא דימום וכמעט ללא כאב. כך ניתן להגיע יותר בקלות לשיניים כלואות או להתכונן לצעד הבא של ההשתלה.
- טיפול בעצם - בהשתלות שיניים הלייזר מאפשר לטפל בעצם ולעצב אותה לקראת הכנסת השתל. קראו עוד על השתלות שיניים בלייזר
- טיפול בדלקות – הלייזר מראה יעילות גבוהה בטיפול בדלקות חניכיים וטיפול בזיהומים סביב שתלים. התוצאה היא שיפור בהחלמה ושיפור באחוזי ההצלחה של הטיפול.
- זירוז תהליכי הריפוי - אנרגיית הלייזר מאיצה את תהליכי הריפוי ברמה התאית. כך ניתן לקצר את זמן ההחלמה לאחר השתלות וטיפולים אחרים.
לצד הלייזר, הבינה המלאכותית (AI) לוקחת חלק חשוב ביותר בטיפולים אורתודונטים והשתלות שיניים:
- תכנון הטיפול בשילוב AI – תוכנות מקצועיות עוזרות לנתח סריקות תלת ממדיות של הפה והלסת, לקראת בניית תוכנית טיפול אופטימלית לכל מטופל ומטופלת.
- סימולציות - ניתן להפיק ולהציג למטופלים הדמיה טבעית למראה של התוצאה הצפויה.
- מעקב בזמן הטיפול - מערכות AI מאפשרות לנו להשתמש בכלי עזר שמטרתם לדייק את הטיפול בזמן אמת.
- אבחון בשילוב AI – בעזרת כלי כזה אנו יכולים לזהות סימנים מוקדמים אפילו קטנים מאוד, לבעיות, לקראת טיפול מונע במיטבו.
ד"ר סביון, בעל תואר מאסטר במדעי הלייזר ברפואת שיניים, מדגיש: "הניסיון שלי עם השימוש בלייזר וב-AI מאפשר לי להעניק למטופלים טיפולים ברמה גבוהה, המתקדמת ביותר. השימוש בלייזר המשולב עם AI מצריך מיומנות גבוהה, אבל התוצאות מדברות בעד עצמן."
ד"ר אריאל סביון
ההבדלים בין השתלה בלסת העליונה להשתלה בלסת התחתונה
הלסת העליונה וזו התחתונה שונות זו מזו במבנה, בצפיפות העצם וברמת עומסי הלעיסה הנוצרים. רופא שיניים מיומן יביא בחשבון את ההבדלים הללו וגם מאפיינים אישיים בלסת ובשיניים הסמוכות, לקראת תכנון השתלה.
להלן כמה הבדלים מרכזיים של השתלה בלסת העליונה לעומת השתלה בלסת התחתונה:
השתלה בלסת עליונה | השתלה בלסת תחתונה |
---|---|
צפיפות עצם נמוכה יותר, בעיקר בחלק האחורי | בדרך כלל צפיפות העצם גבוהה יותר |
סיכוי נמוך יותר לפגיעה בעצבים | סיכוי יותר גבוה לפגיעה בעצבים, בעיקר בגלל מיקום העצבים בלסת |
ההשתלה עשויה להתבצע לאחר הרמת סינוס | לא נדרשת הרמת סינוס |
זמן החלמה לרוב ארוך יותר | זמן החלמה קצר יותר, בזכות צפיפות העצם הגבוהה יותר |
השתלה בלסת זו נחשבת ליותר מורכבת | השתלה לרוב מורכבת פחות |
צפו בראיון עם ד״ר אריאל סביון על השתלת שתלים בלייזר תחת סדציה מתונה:
סביון מדיקל סנטר - הבית החם שלכם לטיפולי שיניים
במרפאת סביון מדיקל סנטר אנו מאמינים שטיפול שיניים איכותי וברמה גבוהה חייב להתבסס על אווירה ביתית, נעימה ומרגיעה. מהרגע שאתם נכנסים למרפאה חשוב לנו שתחושו ביטחון, תקבלו תשומת לב ותחושו שאנו רואים בכם אנשים, לא רק מטופלים.
צוות המרפאה בהובלתו של ד”ר אריאל סביון, שואף להכיר את המטופלים, מתייחס לכל שאלה, מרגיע חששות. צברנו ניסיון גם במתן מענה למטופלים הסובלים מחרדה דנטלית, לעיתים כזאת שמלווה אותם שנים.
האווירה הביתית החמימה משתלבת עם מיטב החידושים והטכנולוגיות בתחום רפואת השיניים. הטמענו במרפאה ציוד מתקדם, מכשירי CT, מיקרוסקופים מגדילים, תוכנות חדישות, מכשירי לייזר אפקטיביים ועוד. השילוב בין יחס אישי למצוינות ברפואת שיניים ובפרט בהשתלות, הוא לדעתנו השילוב הנכון והטוב ביותר לרופאים ולמטופלים גם יחד.
השיטות בהן ניתן לבצע השתלת שיניים בלסת התחתונה - טבלת השוואה
השתלת שיניים בלסת התחתונה יכולה להתבצע במספר שיטות (לא כולן מתאימות לכל מטופל), להלן טבלה המשווה בין השיטות השונות:
השיטה | הסבר |
---|---|
השתלה רגילה | לרוב מתאימה למטופלים עם כמות עצם מספקת; זמן החלמה של 3-6 חודשים; חסרון: דורשת כמות מספקת של עצם; יתרון: מתאימה למגוון מטופלים ופשוטה לביצוע. |
השתלה מיידית | מתאימה למטופלים עם עצם חזקה; זמן החלמה קצר יותר; חסרון: סיכוי הצלחה נמוך יותר; יתרון: חוסכת זמן ושומרת על מבנה העצם. |
All on 4 | מיועדת להחלפת כל השיניים בלסת; זמן החלמה של 4-6 חודשים; חסרון: יקרה ומורכבת יותר; יתרון: תוצאות מהירות ומתאימה לאובדן עצם. |
השתלה בליווי מחשב | מתאימה למקרים מורכבים עם מעט עצם; זמן החלמה קצר יותר; חסרון: דורשת ציוד ותוכנה מתאימים ויקרה יותר; יתרון: מדויקת ופחות פולשנית. |
השתלה עם הרמת עצם | מיועדת למטופלים עם אובדן עצם משמעותי; זמן החלמה של 6-12 חודשים; חסרון: תהליך ארוך ויקר יותר; יתרון: מאפשרת השתלה במקרים של חוסר עצם. |
ביצוע השתלת שיניים מיקרוסקופית בלסת התחתונה - שלב אחרי שלב
אלה שלבי ההשתלה העיקריים:
הטיפול מתחיל בבדיקת המטופל, אבחון מצב הפה והלסת, לקיחת צילומים והדמיית CT, בדיקות משולבות מיקרוסקופ דנטלי הן של מצב השיניים והן של איכות העצם ושל הרקמות הרכות (חניכיים) לצורך קבלת תמונת מצב מלאה.
תחת הגדלה מיקרוסקופית מבצעים חתך קטן בחניכיים וכניסה לעצם הלסת. המיקרוסקופ מסייע להקטין פגיעה ברקמות סמוכות.
השתל מוכנס לעצם תוך שימוש במיקרוסקופ, באופן מדויק מבחינת המיקום, הזווית והעומק.
קראו: סימנים מקדימים לדחיית שתל דנטלי >>
החתך נסגר בתפרים עדינים. במידה ונעשה טיפול בלייזר, אפשרי לסגור את החתך ללא תפרים ובאופן שמקטין כאבים ומזרז החלמה וריפוי.
בפרק זמן של 3 חודשים עד חצי שנה בדרך כלל, השתל מתמזג עם העצם. לאורך תקופה זו יש להגיע לביקורת במרפאה לפי הצורך.
לאחר תקופת ההחלמה מציבים את הכתר הקבוע שמחליף את הזמני.
צפו, השתלות שיניים בלייזר תחת מיקרוסקופ טיפולי:
שאלות נפוצות:
תהליך ההחלמה במלואו (כולל אוסאואינטגרציה של השתל עם העצם) אורך בדרך כלל כ- 3 עד 6 חודשים בלסת התחתונה. יש לציין כי רוב המטופלים יכולים לחזור לשגרה בתוך ימים ספורים לאחר ההשתלה ועם כתרים זמניים.
כמו בכל הליך של השתלה קיימים סיכונים מסוימים אם כי הם לא נפוצים, כאשר התהליך נעשה בצורה מדוקדקת ובליווי רופא שיניים מיומן ובקיא. סיבוכים אפשריים הם זיהום מקומי, דחיית השתל, דימום, פגיעה בעצב. שימוש באמצעים חדישים, AI, לייזר, מיקרוסקופ דנטלי והדמיות, מפחיתים משמעותית את הסיכוי לסיבוכים כאלה.
כן, השתלת שיניים בלסת התחתונה מבוצעת כלל תחת הרדמה מקומית. במקרים מסוימים כמו בהשתלות של שיניים רבות, בהשתלות עצם מורכבות או עבור מטופלים עם חרדה דנטלית, ניתן לבצע את ההשתלה תחת סדציה עמוקה או אף בהרדמה כללית. תוכלו לשאול אותנו על כך במרפאה ונסביר לעומק על כל אפשרות והמשמעויות שלה.
השתלה מבוצעת בדרך כלל תחת הרדמה מקומית ולכן המטופלים לא חשים כאב. לאחר הטיפול ייתכן ותחושו אי נוחות או כאבים קלים למשך מספר ימים. מותר בהנחיית הרופא להשתמש במשככי כאבים. רוב המטופלים מדווחים כי הכאב פחות משמעותי ממה שציפו.