טיפול מיקרוכירורגי בלייזר באימפלנטולוגיה אוראלית: הצגת מקרה קליני

שתף דף זה
מצב התחלתי במהלך החיוך ללא חשיפה של החניכיים
תוכן עניינים

ד״ר אריאל סביון
רופא שיניים החל משנת 2007, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).

משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים. מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.

ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

תמונה המציגה ד״ר סביון מול תעודותיו

רקע

במרוצת השנים, השתלה מיידית לאחר עקירת שן לוותה באתגרים משמעותיים, במיוחד באזורים קדמיים בעלי דרישות אסתטיות גבוהות. השימוש בכיפת ריפוי והזזה של רקמה רכה בשלב העקירות מסוג זה, עורר חששות מתמשכים בנוגע לנסיגת הרקמות הרכות ולהשפעה על התוצאה האסתטית.

נוסף על כך, אתרים עם זיהום פעיל נתפסו כהתוויית נגד משמעותית להשתלה מיידית, מה שהגביר את המורכבות הטיפולית במקרים של עקירות הנובעות מזיהומים פריאפיקליים כרוניים. במקרים אלו, השתלה מאוחרת כרוכה לא פעם בספיגת רקמות סביב השתל, התארכות משך הטיפול, ועלות טיפולית גבוהה יותר.

במאמר הנוכחי מודגשת טכניקה טיפולית חדשנית המבוססת על פרוטוקול ייחודי שפיתחתי – MLT Therapy Laser Microsurgical. פרוטוקול זה, המשלב שימוש מדויק באנרגיית אור, מהווה חלק מתהליך שיקום מיידי על גבי השתל, שבוצע בטכניקת Shield-Socket באזור קדמי, לאחר עקירה עם נוכחות של זיהום כרוני.

באמצעות שימוש מבוקר באנרגיית לייזר בטיפול המיקרו- כירורגי, ניתן להשיג תוצאות טיפוליות אופטימליות תוך שימור הליגמנט הפריודונטלי והעצם הסובבת, גם במקרים מאתגרים של שיניים נגועות וחסרות סיכוי לשימור עתידי.

טיפול מיקרוכירורגי ללא פתיחת מתלה (Flapless Approach), בשילוב אנרגיית לייזר, מדגים כיצד ניתן להפחית את הפולשנות הטיפולית למינימום – וכל זאת בלי להתפשר על תוצאות אסתטיות מיטביות. גישה זו מאפשרת להפוך תהליכים מורכבים לפשוטים ויעילים יותר, תוך שמירה על תוצאות קליניות ארוכות טווח.

מצב התחלתי במהלך החיוך ללא חשיפה של החניכיים
תמונה 1 מצב התחלתי במהלך החיוך ללא חשיפה של החניכיים
תמונה 2 מצב התחלתי בסגירה. ניתן להתרשם מגודל הפרנום של המטופלת
תמונה 3 צילום עם קונטרסט לפני תחילת הטיפול כדי לשמר את מתאר החניכיים והשן המיועדת לעקירה

תיאור מקרה

המקרה הנבחר הוא מקרה רב-תחומי, המתמקד בעיקר באזור הקדמי העליון, המהווה אזור רגיש במיוחד מבחינת אסתטיקה דנטלית. במהלך הביקור במרפאתנו, הביעה המטופלת דאגה עיקרית הנוגעת למראה האסתטי של חיוכה. היא הביעה חוסר שביעות רצון ביחס לפרופורציה של השיניים הקדמיות שלה ולגודלן, וחשש מפני עתידה של השן הקדמית העליונה הימנית(שן 11).

כבר בתחילת הטיפול הובהרו ציפיותיה של המטופלת בצורה חד-משמעית. תיאור מקרה זה מציג את ניהול הטיפול במטופלת בת ,35 אשר אובחנה עם ספיגת שורש חיצונית בשן 11. הבעיה אופיינה בריח לא נעים, דימום ורגישות בחניכיים באזור הפלטינלי.

בנוסף, חרדה דנטלית ופוביה דנטלית שליוו את המטופלת הקשו עוד יותר על ניהול הטיפול ותהליכי
ההסתגלות לאורך התהליך.

>> עקירות שיני בינה כלואות

בדיקה רדיולוגית

באתר השן החותכת המרכזית העליונה הימנית, בדיקת ה-CBCT חשפה מבנה עצם בוקלית דקה בצמוד לשן, עם נגע פריאפיקלי וספיגת עצם בצד הפלטינלי. עם זאת, לא נמצאה ירידת גובה בעצם הקרסטלית. כמו כן, נמצא כי המרווח המזיודיסטלי היה מספק להתקנת שתל קוני בקוטר 3.75 Ø מ"מ (MIS 1,C).

תמונה 4 ספיגה חיצונית באזור פלטינלי, השן אינה בת הצלה ומיועדת לעקירה
תמונה 5 צילום CBCT, מבט סגיטלי. ניתן להתרשם מספיגת שורש בחלק הפלטינלי

שלבי הטיפול הראשוניים

תוכנית הטיפול התבססה על גישה רב-שלבית, תוך שילוב טכניקות מתקדמות ומינימליות פולשניות:

לייצור זמני מיידי לאחר ההשתלה, לשמירה על אסתטיקה נאותה ולשימור נפח הרקמות הרכות.

הבדיקה הקלינית וסריקת ה-CT בתלת-ממד (CBCT) חשפו ממצא רדיולוצנטי באזור הפלטינלי ולוחית עצם בוקלית דקה מאוד (פחות מ0.5- מ"מ)ההיסטוריה של טיפולי שורש קודמים בשן 11 יחד עם ביצוע הלבנה פנימית, הובילו להתפתחות ספיגת שורש חיצונית עקב דליפה של חומרי הטיפול.

תוכנית הטיפול

לנוכח תוכניותיה של המטופלת להיכנס להיריון והצורך במענה אסתטי מספק, נבחרה גישה חדשנית של עקירה
חלקית וביצוע השתלה מיידית, בהתאם לפרוטוקול MLT. מטרת טכניקה זו הייתה לשפר את התוצאה האסתטית גישה זו אפשרה טיפול מתקדם, מהיר וממוקד, תוך שמירה על תוצאה אסתטית ופונקציונלית מיטבית לאורך התהליך.

ההליך הכירורגי

(בוצעה טכניקת עקירה מינימלית בגישה ללא פתיחת מתלה (Flapless) כדי לשמר באופן מרבי את קירות המכתשית. לפני שלב העקירה בוצעה הסרת רקמות מגורגרות (Decontamination) בעזרת לייזר מהאזור הפלטינלי. העקירה החלקית של השן בוצעה בטכניקת Socket Shield, תוך שימוש בטכניקת לייזר א-טראומטית מסוג YSGG ובמיקרוסקופ דנטלי (300 Extaro Zeiss), לשם סיוע בדיוק העבודה.

מהלך הניתוח

לאחר ביצוע הייעוץ הראשוני ושלב האבחון, עברה המטופלת טיפול ראשוני שכלל ניקוי תת-חניכי (Scaling) והחלקת שורשים (Planning Root). לפני תחילת ההליך הכירורגי בוצע חיטוי חיצוני לאזור הניתוח, והמטופלת התבקשה לשטוף את חלל הפה בתמיסת כלורהקסידין בריכוז של 0.12% למשך דקה. לא ניתנה אנטיביוטיקה ביום שלפני ההליך או לאחריו.

הרדמת האזור הכירורגי בוצעה באמצעות הרדמה מקומית עם לידוקאין 2% ואפינפרין ביחס של ,1:100,000 תוך החדרת חומר האלחוש באיטיות, ללא הזרקה באזור הפרנום.

ביצוע פרנקטומי בלייזר

לפני ביצוע העקירה החלקית בוצע פרנקטומי באמצעות לייזר YSGG:Cr,Er, הפולט פוטונים באורך גל של μ.2.78 השתמשנו בטיפ לייזר מדגם -6MZ, בקוטר של 600 מיקרו מטר ובאורך 17 מ"מ. ההליך בוצע בצורה של חיתוך רומבואידי והסרה מבוקרת (Ablation) עד לרמה של הפריוסט.
הפרמטרים של עבודת הלייזר כללו:

  • שימוש בקירור בהתזה – 20% אוויר, 40% מים.
  • תדר פולסים – Hz50
  • משך פולס – (mode-H (μs60
  • עוצמת פלט ממוצעת – W2.5
תמונה 6 שלב א – בוצע טיפול פרנקטומי באמצעות לייזר YSGG, אורך גל 2780 ננו-מטר
תמונה 7 הוצאת פרגמנט שבור עקב ספיגה חיצונית, חשוב לבצע את העקירה בצורה לא טראומטית

תכנון הטיפול

השן (11) הוגדרה כבלתי ניתנת לשיקום עקב איבוד חומר נרחב. לנוכח הדרישה האסתטית הגבוהה של המטופלת, תוכנן שיקום מיידי באמצעות שילוב בין עקירה חלקית להתקנת שתל מיידית, בהתאם לפרוטוקול MLT.

תמונה 8 מבט אוקלוזלי לפני הוצאת הפרגמנט השבור. ניתן לראות בבירור את הספיגה החיצונית
תמונה 9 מבט אוקלוזלי לאחר הוצאת הפרגמנט השבור

חיתוך השורש בלייזר

YSGG:Cr,Er, חיתוך השורש בלייזר שביצע פליטת פוטונים באורך גל של μ2.78 באמצעות טיפ מדגם -6MZ (קוטר 600 מיקרומטר, אורך 17 מ״מ). הפרמטרים של עבודת הלייזר בשלב זה כללו:

  • עוצמת פלט ממוצעת – 6.5 וואט
  • משך פולס – (mode-H (μs6
  • תדר פולסים –Hz20
  • שימוש בקירור בהתזה – 40% אוויר, 90% מים

השימוש בלייזר והשמירה על פרוטוקול עבודה מדויק הובילו לתהליך כירורגי מבוקר, א-טראומטי, תוך שימורמרבי של הרקמות הקשות והרכות ותמיכה בתוצאה אסתטית איכותית.

תמונה 9 מבט אוקלוזלי לאחר הוצאת הפרגמנט השבור
תמונה 10 לאחר קיטום כותרת השן ולפני ביצוע Shield Socket

העמסה מיידית ושיקום השתל

העמסה מיידית מהווה שלב קריטי בתהליך השיקום, שכן היא מאפשרת איטום המכתשית, שימור נפח הרקמות
הרכות והקשות, ועיצוב פרופיל התפרצות אסתטי.

להשגת תוצאה מיטבית, חיוני להבטיח יציבות ראשונית במהלך התקנת השתל. תכנון האוסטאוטומיה ומערכת שתלים קונית פעילה (MIS 1,C) תורמים לשיפור היציבות הראשונית באמצעות הרחבת העצם באזור השיקום.

הפרוטוקול הטיפולי של Therapy Laser Microsurgical MLT – מסייע בביצוע גישה טיפולית פחות פולשנית, ומעודד תהליך ריפוי מהיר באזור הניתוח.

השתלה ושיקום זמני

במקרה המתואר הושתל שתל קוני בעומק סאב-קרסטלי של 1.5 מ"מ, שתל קוני 1C קוטר השתל 3.75 מ״מ על
אורך 11.5 מ״מ (MIS). לצורך שיקום השתל הותקן מבנה מסוג Connect ברמת חניכיים של 2 מ"מ (קוטר 4 מ"מ, MIS), והוא חובר לשתל באמצעות הברגה )מומנט הברגה: 20 Ncm).

שיקומו הזמני של השתל נערך באמצעות שימוש בכתר הקיים של המטופלת, שעבר הכנה עם חומר מרוכב נוזלי (GC Composite Flowable). הבחירה בכתר הזמני
נועדה לשמור על אסתטיקה הולמת ועל שימור נפח הרקמות הרכות סביב השתל.

תמונה 13 מבט אוקלוזלי לאחר ביצוע טכניקת Socket Shield והחדרת שתל דנטלי במעמד העקירה
תמונה 14 מבט אוקלוזלי לאחר מילוי עצם במרווח )עצם ממקור אלוגרפט(

תוצאה מיידית לאחר הניתוח

ביום הניתוח שוחררה המטופלת מהמרפאה עם תפר אחד בלבד, מה שהדגיש את המינימליות הפולשנית של
ההליך ואת נוחותו למטופלת. שילוב טכניקת הלייזר, העמסה מיידית ושיטה מדויקת להתקנת שתל קוני פעיל – תרמו לשימור האסתטיקה, לקיצור משך הטיפול ולשיפור בתהליך ההחלמה.

עשוי לעניין אתכם: השלבים לריפוי מחלת חניכיים מתקדמת באמצעות לייזר ואמדוגיין

תמונה 15 צילום פריאפיקלי לאחר החדרת שתל דנטלי בסיום הניתוח + תמונה 16 שימוש בכותרת של המטופלת והכנת כתר זמני מוברג

מעקב והשלמת הטיפול

לאחר ארבעה חודשים בוצעו סריקות דיגיטליות חדשות, שהסתמכו על החלק העליון של מבנה ה-Connect, וזאת בלי להפריע לרוחב הביולוגי בין השתל לבין חיבור האבטמנט. מערכת ייחודית זו מאפשרת למנוע אובדן עצם שולית סביב השתל. כפי שניתן לראות בתמונה ,24 תהליך הריפוי והאוסאואינטגרציה של הרקמות הרכות והקשות התקיים בהצלחה, ללא סימני ספיגה של רקמות אלו.

במהלך תקופת הריפוי, המטופלת הייתה בהיריון ונאלצה להישאר עם הכתר הזמני במשך שנה שלמה. למרות האתגרים של ההיריון ולמרות בעיית מנשך עמוק, השתל שרד ולא נכשל. השימוש בלייזר במהלך כל שלבי ההליך, החל מהעקירה ועד ההשתלה, הפחית באופן משמעותי את מורכבות ההליך ואת זמן ההחלמה, תודות לטכניקה המתקדמת שהוצגה במקרה זה.

תמונה 17 הברגת הכתר הזמני בסיום הניתוח
תמונה 18 מצב סופי בסיום הפרוצדורה הניתוחית
תמונה 19 צילום פנורמי בסיום הניתוח. חשוב לוודא שאין מגעים סגריים כדי למנוע טראומה סגרית, שיכולה להוביל לכישלון השתל

שיקום קבוע

כאשר התוצאה האסתטית עם הכתר הזמני התקבלה באופן משביע רצון, השלב של העברת המטופלת לכתר
הקבוע היה קצר ופשוט.

המטופלת עצמה הייתה מרוצה מאוד מתוצאת הטיפול וחוותה תהליך מתקן ונעים, ללא סיבוכים או סיכונים מיותרים. לאורך תהליך ההחלמה היא כמעט לא סבלה מנפיחות, כאבים או תופעות לוואי אחרות, וזאת ללא שימוש באנטיביוטיקה או במשככי כאבים.

תמונה 20 מצב לאחר ארבעה חודשים, אפשר להתקדם לקראת השיקום הקבוע
תמונה 21 שמירה על מתאר החניכיים ללא ספיגת פלטה בוקלית
תמונה 22 במהלך סגר עם כתר זמני. ניתן להתרשם מסגירה הדוקה של המטופלת

סיכום המקרה

באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ניתן לפשט בצורה משמעותית טיפולים מורכבים ולהפחית את מידת
הפולשנות, גם במקרים מאתגרים כמו מקרה זה.

שימוש בלייזר בשילוב טכניקות מתקדמות והעמסה מיידית אִ פשר למטופלת לעבור טיפול מהיר, מדויק ואפקטיבי, שהוביל לתוצאה אסתטית ופונקציונלית מצוינת בזמן קצר וללא סיבוכים.

תמונה 23 מתאר חניכיים ופרופיל בקיעה לפני מסירת שיקום קבוע. מבט לביאלי
תמונה 24 פרופיל בקיעה במבט אוקלוזלי
תמונה 25 לאחר מסירת כתר מוברג על גבי שתל .11 כתר זירקוניה עם בנייה של חרסינה בפוסטה בוקלית
תמונה 26 מבט לביאלי אוקלוזלי לאחר מסירת שחזור לא ישיר קבוע
תמונה 27 מצב סופי בסגר. ניתן להתרשם מהתאמת צבע אידיאלית
תמונה 28 מצב סופי במהלך חיוך

מסקנות

שימוש בפרוטוקול Therapy Laser Microsurgical MLT – בשילוב מערכת שתלים קונית (MIS 1,C )
באתרים לאחר עקירה – מזוהמים או דלקתיים – אשר עברו דה-קונטמינציה בלייזר, מתגלה כגישה בטוחה ואפקטיבית לטיפול יעיל. טכניקה זו מאפשרת קיצור זמן הטיפול והפחתת העלויות, תוך שיפור שביעות הרצון של המטופל והשגת תוצאות קליניות ואסתטיות מיטביות.

כמו בכל הליך רפואי, הצלחת הטיפול תלויה בבחירה נכונה של המקרה, הנחיות למטופל בנוגע לפעולות הנדרשות, וביצוע מעקב וטיפול המשכי בהתאם. שילוב כל אלו מהווה מרכיב חיוני להשגת תוצאות מיטביות.

מחקר ופיתוח מתמשכים צפויים להוביל להרחבת האפשרויות בתחום השתלות השיניים ולשיפור הטיפול שמטופלים יקבלו ורווחתם, הן ברמת האסתטיקה והן ברמת הבריאות הכללית של הרקמות והעצם. באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כמו אלו שהוצגו במאמר זה, ניתן להמשיך ולהתקרב לטיפולים מדויקים, מהירים ואפקטיביים, שמביאים ערך רב הן למטופל והן למטפל.

תמונה 29 צילום פריאפיקלי במהלך מידות סופיות על גבי קונקט
תמונה 30 צילום ביקורת סופי דו-ממדי לאחר מסירת שחזור לא ישיר קבוע
תמונה 31 צילום תלת- ממד במבט סגיטלי. ניתן להתרשם מכמות העצם באזור בוקלי, במעקב לאחר שנתיים
תמונה 32 לאחר מעקב של שנתיים, שימור נפח העצם עם שארית שורש באזור בוקלי
תמונה של ד"ר אריאל סביון
ד"ר אריאל סביון

ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים). משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים. מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל. ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

לפרטים נוספים וקביעת תור צרו קשר עוד היום

10 טיפים לציפויי חרסינה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​