בעידן של אינפלנטולוגיה וריבוי של השתלות דנטליות כטיפול שיגרתי, הופיעה מחלה חדשה שנקראת פרימוקוסיטיס (דלקת של רקמה רכה סביב שתלים ללא פגיעה בעצם) ו/או פריאימלנטיטיס (דלקת ו/או ספיגה של העצם המקיפה את השתל). ככל שעוברות השנים יש יותר ויותר מאמרים שמדברים על מחלת פריאימלנטיטיס, והקשר הישיר בינה לבין כישלון השתלים הדנטלים.
אודות כותב המאמר ד״ר אריאל סביון
ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 18 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).
משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים.
מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.
ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.

לנוחיותכם, תוכן עניינים המאפשר מעבר מהיר לאזור בכתבה >>
מהי פריאימפלנטיטיס?
פריאימפלנטיטיס היא מחלה דלקתית המתפתחת סביב שתלים דנטליים. בהמשך נתייחס לפתרונות חדשניים כדוגמת טיפול בפריאימפלנטיטיס באמצעות לייזר, אך תחילה נציין כי המחלה מאופיינת באובדן העצם התומכת סביב השתל. בדומה למחלת חניכיים סביב שיניים טבעיות, פריאימפלנטיטיס מתחילה כתגובה דלקתית לחיידקים (במקרה זה כאלה המצטברים על השתל).
ההבדל המהותי הוא שמחלה זו הולכת ומחמירה באופן אגרסיבי ומהיר הרבה יותר לעומת מחלת חניכיים רגילה. נזכור כי בשתלים עצמם אינם קיימים מנגנוני ההגנה והריפוי הטבעיים המצויים בשיניים טבעיות. לכן, ללא טיפול תתרחש ספיגת עצם משמעותית ואחריה כישלון של השתל.
קיימים שני סוגים עיקריים של דלקת סביב שתלים: מוקוזיטיס (דלקת שטחית) ופריאימפלנטיטיס (דלקת עמוקה). מוקוזיטיס מאופיינת בדלקת של הרקמה הרכה, ללא אובדן עצם מסביב לשתל. פריאימפלנטיטיס מאופיינת בדלקת של הרקמה הרכה בשילוב עם אובדן עצם שהולך ומחמיר סביב השתל.
"במצב מתקדם של פריאימפלנטיטיס ניתן להבחין בסימנים כגון דימום, הפרשת מוגלה וכן כיסים עמוקים סביב השתל. ללא טיפול, תיווצר ניידות (התרופפות) של השתל המעידה על אובדן אוסטאואינטגרציה (מונח המבטא את ההתחברות השתל לעצם)".
ד"ר סביון מדגיש

הסיבות להופעת מחלת פריאימפלנטיטיס (ספיגת עצם סביב שתלים דנטליים)
- סכרת
מחלת פריאימפלנטיטיס מופיעה בחולים סיסטמיים – סוכרתיים מסוג 2 – עקב סוכרת לא מאוזנת, הגורם לפגיעה באספקת דם ולעיכוב הריפוי.
- השתלה מיידית
בשלב של ביצוע עקירות והשתלות מיידיות באופן סימולטני, יכול לגרום למחלת פריאימפלנטיטיס וספיגת עצם. לכן לא כל מקרה מתאים לביצוע השתלה מיידית. חייבת לכבד את ביולוגיה של הגוף.
- בחירה לא נכונה של קוטר השתל
בעבר, האמינו כי לאחר העקירה ככל שקוטר השתל יהיה רחב יותר כך הריפוי יהיה טוב יותר, אך לאורך השנים גילו כי ההפך הוא הנכון. כיום, בהחדרת השתל חייבים לוודא שיש עצם לפחות 2 מ״מ שתקיף את השתל. פגיעה בנתון זה תגרום לספיגת עצם ולכישלון השתל.
- מחלת חניכיים
פציינטים עם היסטוריה של מחלת חניכיים מתקדמת ו/או אגרסיבית יהיו עם סיכון גבוה יותר להופעת פריאימפלנטיטיס. לכן תחזוקה נאותה לאחר ביצוע השתלות בפציינטים אלו סופר חשובה.
גורמים המובילים למחלת פריאימפלטיטיס יכולה להיות בעטיו של התפתחות מחלה כרונית, או בתחילת תהליך ריפוי לאחר ההשתלה, או יאטרוגני (חוסר מיומנות של הרופא המשתיל). להלן פירוט של כל גורם אשר מוביל למחלת פריאימפלנטיטיס.
- מחלה כרונית
מחלה כרונית הגורמת לפריאימפלנטיטיס יכולה להיות מורכבת מהיסטוריה של מחלות חניכיים, הגיינה אורלית ירודה, עישון, או סוכרת לא מאוזנת.
- פריאמפלנטיטיס בתחילת תהליך ריפוי לאחר ההשתלה
יכולה להיגרם בגלל טופוגרפיה של העצם (השתל הוחדר לא בכיוון הנכון ומחוץ לפלטה), או בגלל עובי לא מספק רקמה רכה ו/או בגלל חוסר של רקמה מקורנת. נוסף לכך, אי שמירה על מרחב הביולוגי תגרום לפריאימפלנטיטיס. עיצוב השתל, סוג השתל וניקיון פני שטח של השתל תורמים לפריאימפלנטיטיס ולכישלון השתל.
ראוי להדגיש שלא מעט מאמרים מדברים על קשר ישיר בין השתלה מיידית לאחר העקירה לבין כישלון השתלים בעתיד או פריאימפלנטיטיס. ההצלחה של השתלים נמדדת לטווח ארוך מעל 10 שנים. למרות זאת פציינטים מתעקשים לבצע הכל ביום אחד.
עשוי לעניין אתכם: ריפוי מהיר לאחר טיפולי שיניים
- יאטרוגני
חוסר מיומנות רופא בביצוע השתלה דנטלית ו/או בניית תוכנית טיפול לא נכונה ו/או אי כיבוד ביולוגיה של הגוף, ו/או עודפי צמנט יכולים לגרום למחלת פריאימפלנטיטיס.
ספיגת עצם סביב השתלים עדיין לא ברורה במלואה, אבל מחובתו של המשתיל הוא לעבוד ע״פ כללים מקובלים, וע״פ מאמרים מעודכנים. רפואת שיניים בכלל ותחום של השתלות דנטליות בפרט עוברות מהפכות בתחום המחקרי על בסיס יומיומי. לכן ישנה חשיבות מכרעת ברופא שיניים מעודכן.
עשוי לעניין אתכם: סימני דחיית שתל שיניים >>
אבחנה נכונה מחלת פריאימפלנטיטיס - ישנם מספר פרמטרים לאבחנה
בדיקה עם מחדר הבודק את עומק הכיס
בדיקת דימום בעת החדרת המחדר
בדיקת הפרשת מוגלה מאזור המודלק
בדיקת ניידות השתל
בדיקת צילום אבחנתי – ביצוע צילום פריאפקאלי המדגים ספיגת עצם סביב השתל.
המטרות בטיפול של מחלת פריאמפלטיטיס
טיהור השתל המזוהם הגורם למחלת פריאימפלנטיטיס.
- עצירת התפשטות של ספיגת עצם לכיוון אפקס (קצה) של השתל
- לשפר את הטופוגרפיה של העצם
- לגרום לאוסטאואינטגרציה (בנייה של העצם) מחודשת סביב השתל.
- לבסס תחזוקה נאותה ומעקב אחר הגיינה אורלית.
סוגי הטיפולים במחלת פריאימפלנטיטיס
ביצוע שטיפות עם כלורקסידין, מתן אנטביוטיקה באופן סיסטמי או מקומי, שימוש בלייזר. המחקרים מראים שאין שיפור משמעותי במחלת פריאימלנטיסיס.
פתיחת מטלה לצורך גישה לאזור המזוהם, ניקוי והוצאת רקמה דלקתית, הוצאת השתל או השארת השתל ובניית עצם לחידוש אוסטאואינטגרציה.
טיפול מכני ע״י קיורטות ממתכת או ללא מתכת, ניקוי באמצעות טיפים אולטרא סונים של פני שטח השתל, ניקוי עם גומי ופלואור, הזרקה של אבקת אוויר של גליצין, שימוש במברשת טיטניום, שימוש בלייזר, או השחזת הסלילים עם מקדח יהלום.
חומצה פוספורית, טטראציקלין, מי חמצן, כלורקסידין, מים פזיולוגיים.
פתיחת מטלה סביב השתל המזוהם, הוצאת רקמה דלקתית, עיצוב של העצם, ניקוי הסלילים עם מקדח יהלום ומעקב. ללא בנייה של עצם סביב השתל או יריעת קולגן.
פתיחת מטלה סביב השתל המזוהם, ניקוי פני שטח של השתל מפני זיהום, בנייה מחדש של עצם אוטוגנית סביב השתל שהיה נגוע בדלקת. שימוש ביריעת קולגן נספגת כמחסום מפני פיברובלסטים. חשוב לזכור! שאי טהור ראוי מאנדוטוקסינים או זיהום של פני שטח השתל לא ייווצר תיקון ביולוגי חדש או תיווצר עצם סביב השתל.
ביצוע טיפול לא אפקטיבי ואי טיהור מלא של ביופילם מפני שטח של השתל ימנע תיקון ביולוגי או בנייה מחדש של העצם סביב השתל.
שלבי הטיפול בפריאימפלנטיטיס באמצעות לייזר
הטיפול במחלת פריאימפלנטיטיס באמצעות לייזר נחשב לשיטה המתקדמת והטובה ביותר כיום, לטיפול ומתן מענה רפואי במצבים של דלקת חמורה מסביב וסמוך לשתלים. בעזרת הלייזר ניתן לטפל באופן מאוד ממוקד ונקודתי, כמעט ללא פגיעה ברקמות הסמוכות שאינן מודלקות. אלה שלבי הטיפול העיקריים:
- אבחון – בשלב זה רופא השיניים בודק ומאבחן היטב את מידת הדלקת וסימניה וכן החומרה של אובדן העצם סביב השתל. בדיקה קלינית חשובה היא מדידת רמת העומק של הכיסים בחניכיים וכן גם בדיקת דימום, האם ועד כמה השתלים רופפים. בעזרת צילומים בודקים את מידת אובדן העצם. על סמך הממצאים מכין הרופא תוכנית טיפול מיטבית.
- חיטוי אזור השתל - בשלב זה אנו מכניסים לתמונה את הלייזר. הלייזר משמש לחימום מבוקר, נידוף והסרת רקמה דלקתית הסמוכה לשתל. הטיפול בלייזר מאפשר לנו להגיע לאזורים שבאופן אחר קשה מאוד להגיע אליהם. למשל האזורים כמו סלילי השתל ומקומות אחרים שקשה להסיר מהם את הדלקת. אנרגיית הלייזר מסוגלת לסלק ביעילות את שכבת החיידקים אך זה לא הכל. בנוסף הלייזר מחטא את פני השטח של השתל. הנקודה החשובה היא שהלייזר ידוע ביכולתו לחטא את האזור המטופל ללא שום נזק לשתל עצמו.
- טיפול בעצם וברקמה הסמוכה לשתל, לעידוד הריפוי - לאחר ניקוי מיטבי של השתל זה הזמן הנכון לטפל כראוי בעצם וברקמה הרכה סביב השתל, במטרה ליצור סביבה אופטימלית לריפוי ושיקום. במקרים של אובדן עצם ניכר ניתן לבצע השתלת עצם בשילוב ממברנה, כדי לעודד רגנרציה (התחדשות) של העצם. הלייזר בשלב זה מסייע לגרות את הרקמה ולזרז את תהליך הריפוי.
- ביוסטימולציה לשיפור הריפוי – שלב חשוב מאוד, שבו עושים שימוש בלייזר בעוצמה נמוכה לצורך ביוסטימולציה של הרקמות. במילים אחרות, הלייזר מסייע ליצירת תהליך ריפוי מהיר יותר. הטיפול בלייזר מפחית את הכאבים ומסייע גם להפחית נפיחות. כמו כן הלייזר ממריץ את הדם לאזור ובכך מאיץ את תהליך הריפוי.
הפרוטוקול העדכני בטיפול במחלת פריאימפלנטיטיס
איך לשמור על בריאות השתלים לאחר טיפול בלייזר?
אם כן, מה חשוב לעשות? הקפידו על היגיינת פה קפדנית, צחצוח שיניים עם מברשת שיניים רכה או מברשת חשמלית, הידועה בכך שהיא מגיעה יותר בקלות לאזורים קשים לגישה. כמו כן הקפידו על השימוש בחוט דנטלי מדי יום, שימוש במי פה מחטאים או שטיפה במי מלח גם כן יכולים להועיל ולהשלים את החיטוי.
חשוב לא פחות להקפיד על ביקורים קבועים במרפאה, ביקורות קבועה תאפשר לנו להיות עם האצבע על הדופק. מומלץ להגיע לביקורת כל 3-4 חודשים, או בתדירות אחרת שימליץ הרופא לפי המצב. הטיפים הנוספים מאיתנו:
- הקפידו על תזונה בריאה
תזונה מאוזנת, עתירת ויטמינים, נוגדי חמצון וכיוצא בזה, מסייעת גם בשמירה על בריאות העצם והחניכיים.
- הימנעו מעישון
עישון מפחית את זרימת הדם לחניכיים ומעכב תהליכי ריפוי טבעיים. כלומר, עישון ידוע כמגביר את הסיכון לחזרה של פריאימפלנטיטיס.
- טיפול במחלות רקע
אם אתם סובלים ממחלות כמו סוכרת, חשוב לאזן אותן באמצעות טיפול רפואי מתאים.
- קבלו המלצות נוספות מהרופא שלכם
רופא השיניים או השיננית יכולים להמליץ על צעדי היגיינה נוספים המתאימים למבנה הפה וסוגי השתלים שלכם.
יתרונות הטיפול במרפאת סביון מדיקל סנטר
במרפאת סביון מדיקל סנטר אנו מאמינים בטיפולים בגישה מתקדמת והוליסטית (שלימה), לטיפול בפריאימפלנטיטיס. ד”ר אריאל סביון בעל ניסיון קליני עשיר בטיפולים משולבים עם מיקרוסקופ מגדיל ולייזר. במרפאה עומדת לרשות המטופלים הטכנולוגיה המתקדמת לצד מצוינות רפואית.
הטיפול בלייזר במצבים של דלקת בשתל שנעשה בסביון מדיקל סנטר נחשב לשיטה זעיר פולשניות. מדובר בטיפול מדויק ויעיל, עם תוצאות מוכחות ושיעורי הצלחה גבוהים. במרפאתנו, לכל מטופל בונים תוכנית טיפול מפורטת ואישית, על סמך תוצאות האבחון. אנו גאים להוביל את החדשנות ועושים הכל כדי להעניק את הטיפולים המתאימים והעדכניים ביותר, באווירה נעימה ומקצועית גם יחד.
המאמר חובר ע״י ד״ר אריאל סביון על מנת להמחיש את הבעתיות בהחדרת שתלים דנטליים, והחשיבות בשמירה על השן הקיימת בחלל הפה. לכן במרפאת סביון קליניק דוגלים ברפואת שיניים זעירה ולא פולשנית כדי לשמר את השן לטווח ארוך של שנים. אך יחד עם זאת אנו יודעים להתמודד עם כל בעיה. אנו לא חוסכים שלבים למטופלנו ועובדים רק ע״פ פרוטוקול קיים ובכך מקטינים את אחוז הכישלונות.
במרפאתנו כל פציינט עובר בדיקה קפדנית וליווי מתחילת התהליך ועד סופו. לכל פציינט מקבל הסבר על אופן הטיפול ועל מהות הטיפול לפני תחילת הטיפולים. כל השיקולים נלקחים בחשבון. ״מחשבה תחילה מפתח להצלחה״

שאלות ותשובות
הטיפול בלייזר נחשב לאחת הגישות המתקדמות והיעילות ביותר לטיפול בפריאימפלנטיטיס. יתרונו העיקרי הוא ביכולת לחטא את פני השטח של השתל מבלי לפגוע בשתל עצמו. הלייזר מביא עימו דיוק גבוה לצדי יכולת מרשימה לעודד את תהליכי הריפוי הטבעיים ולהפחית כאבים.
הטיפול בלייזר בפריאימפלנטיטיס נחשב לפחות כואב ופולשני בהשוואה לשיטות טיפול רגילות. ברוב המקרים הטיפול ניתן תחת הרדמה מקומית, כך שהמטופל אינו חש כאבים. יתרה מכך, הלייזר מפחית את הנזק (הטראומה) לרקמות ומסייע בהחלמה. כלומר בהמשך לטיפול גם ההחלמה חולפת עם פחות כאבים, נפיחות ואי נוחות בהשוואה לגישות טיפול אחרות. זאת ועוד, הטיפול בלייזר גם מאיץ את תהליך הריפוי, כך שתקופת ההחלמה קצרה יותר.