מהי חרדה דנטלית?
חרדה דנטלית היא תופעה רווחת יחסית, המתבטאת בפחד עז מטיפולי שיניים. ישנם רופאי שיניים הסבורים כי 60 עד 70 אחוז מהמטופלים סובלים מרמה מסוימת של חרדה דנטלית. רמת החרדה מאוד אישית. בקרב חלק מהמטופלים היא לא יותר מחשש שמעורר אי נוחות, אך לא מגביל במיוחד ולא גורם להימנעות מהגעה לטיפולים.
אצל אחרים החרדה מגיעה לרמות הרבה יותר גבוהות. ברמות הגבוהות, מדובר בתופעה קלינית שנקראת פוביה. במקרים כאלה, אפילו אזכור רופא שיניים או צורך בטיפול מעוררים תגובות רגשיות ופיזיות של חרדה.
מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית כזאת עשויים לחוות תסמינים פיזיים של חרדה כמו דופק מואץ, הזעה מוגברת, קושי ממשי לנשום. התסמינים הללו עשויים להופיע במרפאת השיניים או בדרך אליה, ואפילו כאשר חושבים על מרפאה או על רופא השיניים. למרבה המזל, יש לא מעט מה לעשות כנגד זה.
אגב, כדאי לדעת שלצד דנטופוביה שהיא חרדה שממוקדת בטיפולים דנטליים, ישנה צורת חרדה כללית יותר מפני טיפולים רפואיים בכלל. מטופלים הסובלים מצורת חרדה כזאת עלולים לחוות חרדה הן לקראת טיפולי שיניים והן לקראת בדיקות רפואיים או הליכים רפואיים מסוגים אחרים.
“אורית שחוותה חרדה דנטלית: ד”ר סביון הציל לי את כל השיניים”
אורית, אימא ל-8, סבלה מגיל עשר מחרדה דנטלית. אורית מספרת כי טיפול שעברה כילדה הסתבך. לפי דבריה, רופא השיניים שטיפל בה נלחץ והתרגז באמצע הטיפול. הוא הזיע וכעס מפני שדבר מה כנראה לא עבד כמתוכנן בתוכנית הטיפול. אותו רופא לא הביא בחשבון עד כמה האווירה המלחיצה משפיעה על אורית הקטנה.
להמשך קריאה על החוויה של אורית לחצו >>
מאז, מספרת אורית, היא סבלה מהחרדה כל כך כבדה, שלאורך שנים נמנעה לחלוטין מרופא השיניים. התוצאות כמובן נראו בהתאם – שיניים פגועות מאוד, נסיגת חניכיים, צורך בשתלים ועוד. רפואת השיניים של ד”ר סביון והאווירה הרגועה שמשרה סביבו הרופא המנוסה, עשו את ההבדל.
אורית שמבשרת שכיום כבר איננה פוחדת מרופא השיניים, עברה סדרת טיפולים מקיפה, שכוללת טיפולים בלייזר ושימוש במיקרוסקופ טיפולי.
אורית משתפת: “הייתי אצל שני רופאי שיניים, שכל אחד יכול לבצע רק חלק מהטיפול.” היא מוסיפה ואומרת כי עבורה, ולאור הקושי שלה לתת אמון ברופאי שיניים, זו הייתה בעיה. אצל ד”ר סביון, לעומת זאת, כל הטיפולים בוצעו במקום אחד: גם טיפולי חניכיים בלייזר, גם השתלת חניכיים, גם טיפול בשתלים דנטליים והכל, לצד טיפולים לשיפור ועיצוב החיוך.
אבל עוד דבר שהיה לא פחות ראוי לציון, זו העובדה שד”ר סביון אף הצליח להציל שיניים שרופאים אחרים סברו שצריך לעקור אותן. אבל איך אפשר להימנע מעקירה? ד”ר סביון מטפל תחת מיקרוסקופ מגדיל, באופן שמאפשר להציל שיניים עבור לא מעט מטופלים.
כן, מסתבר שעקירת שיניים בגלל מחלת חניכיים לא תמיד מחויבת המציאות!
סיפורה של אורית הוא דוגמא חיה שאפשר להתגבר על חרדה דנטלית, אפשר להציל שיניים ואפשר לחזור לחייך בפה מלא.
עם שיטות טיפול עדינות וטכנולוגיות מתקדמות, אנו מבינים את החששות שלכם ומתחייבים להעניק לכם טיפול מותאם אישית, ללא כאב וללא דאגה. יש לכם שאלות או חששות? פנו אלינו ונשמח לענות וללוות אתכם בכל שלב בדרך לחיוך בריא ובטוח.
מלאו את הטופס ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם לקביעת פגישה ולהתייעצות חינם >>
לנוחיותכם, תוכן עניינים המאפשר מעבר מהיר לאזור בכתבה >>
הגישה החיובית: צוות מחבק ורגיש - ה"אני מאמין" של סביון מדיקל סנטר
במרפאת סביון מדיקל סנטר, אנו מאמינים שהטיפול הנכון צריך קודם כל להבין את המקום בו נמצא כל מטופל (או מטופלת).
מבחינתנו, האווירה החמה והמזמינה, הביתית והמחבקת, היא חלק בלתי נפרד מגישת הטיפול החיובי. הצוות המסור בהובלת ד”ר סביון, מלווה את המטופלים לאורך כל הדרך, מעניק תמיכה רגשית אמיתית.
המטרה שלנו חורגת מעל ומעבר לטיפול הרפואי החשוב כשלעצמו (בין אם מדובר בטיפול שורש, עקירה, השתלת שן או כל טיפול אחר). אנו חותרים למצוינות רפואית, כמובן, אבל שמים דגש על חוויה מתקנת.
אנו מכירים את הקושי העמוק של המטופלים שסבלו לאורך שנים מטראומות דנטליות עקב טיפולים לא מוצלחים, חוסר סבלנות או גישה רפואית שאיננה חומלת. ד”ר סביון מאמין בגישה אישית ואמפתית, לפני הכל. תפיסת עולם זאת מציבה במרכז את האדם ורגשותיו, שמאחורי המטופל.
בין היתר אנו מבצעים במרפאה טיפולים תחת סדציה מתונה, עבור המתמודדים עם חרדה דנטלית. פתרון מסוג זה מרגיע מאוד, ללא השפעות לטווח ארוך. לצד הגישה החומלת, סדציה מסייעת למטופלים להתמודד עם החרדה בצורה יותר קלה וכן להישאר בתחושה של שליטה בזמן הטיפול (שכן לא מדובר בהרדמה מלאה, שיש לה יתרונות וחסרונות משלה).
ד”ר אריאל סביון מסכם: “האני מאמין שלי מבוסס על ההבנה שחרדה דנטלית היא בעיה וקושי אמיתי, אך היא ניתנת לטיפול. חשוב לי שהמטופלים שלי ירגישו בטוחים ומוגנים מהרגע שבו הם נכנסים למרפאה ועד שהם יוצאים ממנה, מרוצים. הניסיון הרב שצברתי, יחד עם הצוות הרפואי המיומן והמסור שעובד איתי, מאפשר לנו להעניק טיפול איכותי, מקיף, אכפתי וסבלני.
אנו מלווים את המטופלים בכל שלב משלבי הטיפול, תוך שימוש בגישה שמרנית ככל האפשר ופתרונות מהסוג הזעיר פולשני. האמון שנבנה בינינו לבין המטופלים הוא סוד ההצלחה שלנו (ולא פחות מזה, ההצלחה של המטופלים שלנו). כך נראית בעיניי התמודדות טובה ונכונה מול החרדה הדנטלית.”
צפו בראיון עם ד״ר אריאל סביון על השתלת שתלים בלייזר תחת סדציה מתונה:
איך לבחור, להתרשם ולבדוק רופא או מרפאת שיניים שיסייעו להתגבר על החרדה?
לסובלים מחרדה דנטלית, בחירת רופא השיניים או מרפאה הנכונה לטיפול, פירוש הדבר יציאה מהמעגל הלא רצוי המזין את עצמו. הבחירה הנכונה תוכל לשים סוף למצב של הימנעות מטיפולי שיניים נדרשים, סוף לתחושת הסבל, סוף לאי נוחות פיזית ואסתטית.
הרבה פעמים מדובר גם בהפסקת האשמה עצמית שהיא לא מועילה, לא רצויה ולא נכונה. חשוב למצוא רופא ומרפאה שמשלבים לצד תפיסת עולם מקצועית ואיכותית, גישה אמפתית, חומלת ומבינה.
הנה כמה כללי עזר שאני מאמינים שיוכלו לסייע לכם או ליקרים לכם לצלוח את הקושי ולקבל טיפול:
- חפשו רופא שצבר ניסיון מוכח בטיפול באנשים הסובלים מחרדה דנטלית. רופא כזה יטפל גם בכם מתוך מודעות לאופי הבעיה ולטיבה העמוק. חשוב שהרופא יהיה מודע לצרכים המיוחדים שלכם הנובעים מהבסיס הרגשי, כך שהוא יוכל להעניק את הטיפול בהתאם.
- בדקו המלצות וחוות דעת של מטופלים, בדגש על מטופלים שסבלו מחרדה דנטלית משמעותית. עדויות מפורטות הן הטובות ביותר, שכן הן מעידות באופן הברור ביותר על הערך המוסף שמביא עימו הרופא (וכל צוות המרפאה) לשיפור החוויה הטיפולית והרגשית.
- נסו לשים לב לטכנולוגיות המתקדמות שבהן משתמשים במרפאה, על מנת להציע את הטוב ביותר למטופלים בעלי חרדה דנטלית. במרפאה שבה מציעים למשל טיפולי שיניים בלייזר או שמבצעים סריקות דיגיטליות בציוד המשוכלל ביותר, מספקים פתרונות חכמים ומועילים להפחתת חרדה ואי נוחות. הטכנולוגיה מאפשרת למשל את קיצור זמן הטיפול לצד טיפולים שקטים יותר (לייזר איננו מרעיש כמו ציוד דנטלי מהסוג הוותיק).
- שוחחו עם הרופא או הצוות לפני קביעת תור לטיפול. מרפאה שמוכנה להקדיש זמן לשיחה מקדימה, לבירור צרכים ולהיכרות על המטופלים מבעוד מועד, מאותתת לכם באיתות חשוב לכך שפה תמצאו הקשבה, סבלנות, הבנה וכמובן – פתרונות בהתאם. התחושה שלכם במהלך השיחה, בטלפון או במרפאה, תעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם.
למה מטופלים מפחדים מאוד מרופאי שיניים?
לא מעט מטופלים מפחדים מרופאי שיניים, לאו דווקא בשל ניסיון קודם אלא גם בשל שמועות, סטיגמות או מידע לא מבוסס. החשש מכאב אכן משפיע על חלק מהמטופלים, וגם חוויות שליליות בעבר תורמים את שלהם לפחד ולחרדה. בנוסף, הקולות והריחות הייחודיים שמאפיינים מרפאת השיניים כמו ה”טרטור” של המקדח או ריח חומרי החיטוי, עלולים לעורר תגובות חרדה משמעותית.
בנוסף, חוויה שלילית בגיל צעיר או הורים שמאוד חרדים מרופאי השיניים, משפיעים על ילדים שהופכים לאחר מכן למבוגרים בעלי חרדה דנטלית. בנוסף, צפייה בסרטים ובתוכניות טלוויזיה המציגים טיפולי שיניים באור שלילי, גרוטסקי או מאיים, גורמים למטופלים לפחד מרופאי שיניים.
הגורמים שמשפיעים על רמת החרדה
הפחד מרופאי שיניים ורמת החרדה עשויים לנבוע מכמה וכמה סיבות, שעשויות להופיע בעוצמות שונות וכך משפיעות על רמת החרדה.
למרות השיטות הקיימות והיעילות להפחתת כאבים בטיפולי שיניים, מטופלים רבים עדיין מקשרים בין טיפולי שיניים לכאבים משמעותיים. לא פעם החשש נובע לאו דווקא מניסיון אישי אלא ממידע שנשען על שמועות או חוויות של אחרים. גם לתקשורת תפקיד חשוב בכך שמראה בסרטים או בתוכניות, היבטים לא נעימים ומפחידים אודות טיפולים שיניים.
מתברר כי הרבה מטופלים חוששים מתחושת חוסר שליטה בזמן ישיבתם הפסיבית על כיסא הטיפולים, וזה גורם המלבה חרדה דנטלית. המטופל תופס את עצמו כפגיע, כאשר איננו יכול בדיוק לראות מה מתרחש, הוא ממתין בפה פתוח ולא תמיד מבין מה צפוי לקרות או מה יהיה אורך הטיפול והשלכותיו.
מרפאת השיניים מלאה בגירויים, ריחות וקולות שעשויים ללבות תחושה לא נעימה. הצלילים האופייניים של מכשירי הקידוח, הריח של חומרי חיטוי, המראה של ציודו של רופא השיניים וכדומה, עלולים לעורר תגובות חרדה.
טיפולים קודמים שבהם המטופל או המטופלת לא קיבלו הסברים על הטיפול, סבלו כאב לא צפוי או נבהלו מרעשים חזקים, עלולים לגרום להתפתחות החרדה. טראומות מטיפולים קודמים משחקות תפקיד מרכזי בפיתוח חרדה דנטלית וכך גם סיפורים של אחרים, שעשויים לתדלק את החרדה.
ישנם מטופלים שאצלם החרדה מתוגברת בשל הבושה מהזנחת הטיפול בפה לאורך זמן. בנוסף, גם חרדה מפני הבלתי ידוע תופסת מקום חשוב. יש מטופלים החוששים לשאול מה יקרה במהלך הטיפול, כמה זמן יימשך וכדומה. אם הרופא לא מספק הסברים מיוזמתו ומתחיל מיד בטיפול, רמת החרדה עולה.
איך ניתן להפחית את החדרה הדנטלית?
כעת נצביע על מספר שיטות שעוזרות להפחית את החרדה הדנטלית.
הגישה הטיפולית של רופא השיניים יכולה להשפיע באופן מובהק וחשוב ביותר, בהתמודדות עם חרדה דנטלית. ד”ר סביון מאמין בחיבור אישי עמוק בין המטפל למטופל, חיבור המבוסס על הקשבה, אמפתיה והבנה. חיבור מסוג זה מוביל לתחושה יותר נוחה ובטוחה. הצוות במרפאתנו מודע לחשיבות הצורך הרגשי.
תפקידו של הרופא (ושל הצוות התומך) הוא להיות קשוב לצרכים הרגשיים של המטופלים השונים. לפני שניגשים לטיפול, הפחתת החרדה נעשית על ידי הקדשת זמן להכרת הקושי הרגשי, בניית האמון והשריית ביטחון. הטיפול בחרדה דנטלית דומה במובנים רבים לטיפול פסיכולוגי, המשולב בתוך מסגרת טיפול השיניים. זוהי עבודה משותפת שבה המטופל והרופא פועלים יחד להשגת המטרה. הסבלנות היא מרכיב מרכזי מאוד.
אנו מבינים שלכל מטופל קצב התקדמות משלו ומכבדים זאת. הליווי הצמוד נמשך לאורך כל תהליך הטיפול, מראשיתו ועד סופו. אנו מקפידים להקשיב, להסביר. חשוב לנו לעזור למטופלים להרגיש שם יודעים בכל רגע מה הרופא עושה ומה צפוי להתבצע בהמשך הטיפול. הבנה מסוג זה מפחיתה חרדה ונותנת ביטחון. זוהי גישה הוליסטית, משום שאי אפשר להתייחס אך ורק לבריאות הפה מבלי לתת מקום של כבוד לתחושה הרגשית, לנוחות ולתחושה של ביטחון.
גז מסוג זה מהווה אמצעי נפוץ חשוב בהפחתת חרדה בטיפולי שיניים. הגז מספק תחושת הרגעה קלה והוא בטוח לשימוש וללא השפעות מתמשכות. יתרונו הגדול בכך שהוא משפיע מהר והשפעתו מתפוגגת מהר. את גז הצחוק שואפים המטופלים באמצעות מסכה, כך שבזמן הטיפול חווים תחושה רוגע והתרוממות רוח קלה. נציין כי הגז לא נועד להרדמה, הוא מתאים למבוגרים ולילדים והופך את הטפול לחוויה יותר נעימה.
במקרים של חרדה כבדה יחסית, ניתן לבצע את הטיפול לא תחת גז צחוק אלא תחת סדציה עמוקה יותר. ההרגעה נעשית בשיטות שונות, בין אם בגלולות הרגעה ובין אם במתן תוך ורידי (עירוי). ההשפעה היא רמת הרגעה עמוקה יחסית, התחושה דומה לנמנום, אולם לא מדובר בשינה עמוקה. המשמעות היא שהרופא יכול לדבר עם המטופלים בזמן הטיפול והם יכולים להגיב להוראותיו או לקבל הסברים. סדציה יכולה להתאים במיוחד למטופלים בעלי רמות חרדה גבוהות וכן כאשר יש צורך בטיפולים יחסית ארוכים.
במקרים של חרדה דנטלית ברמות הגבוהות ביותר וכן בטיפולי שיניים מורכבים או ממושכים כגון עקירות כירורגיות או השתלות שיניים, ניתן לבצע את הטיפול תחת הרדמה כללית. ההרדמה נעשית בקרב מטופלים שמצב בריאותם הכלל תקין, תוך ליווי של רופא בעל הסמכה כרופא מרדים.
דרך נוספת להפחתת חרדה, שמתאימה הן במרפאה והן לפני שמגיעים לטיפול, נשענת על טכניקות נשימה והרפיה. כך למשל נשימות עמוקות טובות להרגעת השרירים והגוף כולו באופן שמפחית את הלחץ. דמיון מודרך הוא שיטה נוספת שבה, בזמן הטיפול או לפניו המטופל מדמיין סביבו מקום נעים, רגוע ושלוו (מקום אמיתי או מדומיין לחלוטין). שיטות כמו הסבת תשומת הלב ל”כאן ועכשיו” יכולות לעזור להפחתת חרדה עוד לפני שמגיעים למרפאה שכן חרדה קשורה פעמים רבות למחשבה מלחיצה על העתיד, על מה שצפוי לקרות.
בזמן הטיפול ניתן להיעזר בשיטות שמסיחות את הדעת מהתחושות, הריחות והקולות מסביב. למשל, ניתן להאזין למוזיקה מרגיעה או אפילו להרצאות או לצפות בתכנים מרגיעים בזמן הטיפול, כגון תוכניות טבע.
כיצד ניתן להימנע מפחד וטראומה סביב טיפולי שיניים אצל ילדים?
מניעת תחושה של פחד, גישה שלילית או טראומה סביב טיפולי שיניים אצל ילדים היא תהליך שכדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם. חשוב ליצור חוויות חיוביות סביב הנושא של בריאות הפה והשיניים מבעוד מועד, עוד לפני הביקור הראשון במרפאה.
שיטה שיכולה להיות יעילה נשענת על כך שהורים עורכים מעין משחק תפקידים או סימולציה של הגעה לרופא השיניים. ניתן להיעזר בבובות או בספרי ילדים צבעוניים וידידותיים, העוסקים בחוויה של ביקור אצל רופא השיניים באור חיובי. ככלל רצוי לשוחח בפתיחות עם הילדים, להסביר על חשיבות בריאות השיניים בצורה רגועה ופתוחה.
כהורים, חשוב לבחור רופא שיניים ומרפאה אשר נוטים באופן מיוחד לטיפול בילדים. רופאי שיניים לילדים הינם רגישים מטבעם ויש להם מיומנות ביצירת אווירה חיובית וגישה סבלנית. רופאים מנוסים משתמשים בשפה פשוטה אך בהירה, שפה שילדים מבינים. הם בעלי סבר פנים נעים, מסבירים כל שלב בטיפול בצורה נאותה ומובנת לילד. מרפאות לילדים מעוצבות באווירה מתאימה והרופאים ומעניקים “פרסים” קטנים כתמריץ חיובי עם התקדמות הבדיקה או הטיפול.
אבל חשוב לסיים בכך שהגישה של ההורים משפיעה מאוד על הילד, שימו לב לדוגמא האישית. כהורים, הקפידו לשדר תחושת ביטחון ורוגע. רופאים מסבירים כי דווקא ילדים שמתחילים לבקר אצל רופא השיניים בגיל צעיר (אפילו לפני שמלאו להם שנתיים), נוטים פחות לסבול מחרדה דנטלית בהמשך חייהם הבוגרים.
מהפכת הלייזר ברפואת השיניים שמפחיתה את הכאבים והטראומה
טיפול שמפחית את הכאבים ואת הטראומה כבר איננו מדע בדיוני כי אם מציאות ממשית. כל זאת בזכות טיפול בלייזר רפואי, באופן שיכול להחליף רבות משיטות הטיפול הוותיקות שאנו מכירים ממרפאות השיניים.
ד”ר סביון, שעבר השתלמות מקיפה בשיטות החדשות של טיפולי שיניים בלייזר (במסגרת לימודים בגרמניה, במשך 3 שנים), מסביר כי הלייזר ברפואת שיניים הוא לא פחות ממהפכה.
הטיפול בלייזר מפחית את הכאבים והטראומה, שכן זוהי שיטה זעיר פולשנית. הלייזר מסוגל להגיע למקומות קשים לגישה, ששום מקדח או סכין מנתחים אינם מסוגלים להגיע אליהם. הטיפול ממוקד כמעט לגמרי ברקמה החולה, מחטה, מנדף רקמות דלקתיות ובאופן כזה מאיץ את הריפוי ומפחית באופן ניכר את זמן ההחלמה.
שיטת הטיפול הזאת מפחיתה באופן דרסטי את הכאבים וזה אפילו לא בכל. בנוסף, במקרים מסוימים אפילו יש ביכולתה של מהפכת הלייזר (בשילוב מיקרוסקופ טיפולי מגדיל), לאפשר טיפול יעיל באופן שמרני, כלומר ניתן להימנע במקרים מסוימים מטיפולים בלתי הפיכים, כגון עקירת שיני בינה.
צפו בד”ר סביון מבצע השתלות שיניים בלייזר תחת מיקרוסקופ טיפולי:
בפתחו של עידן חדש: כיצד טכנולוגיות מתקדמות ברפואת שיניים מסייעות למטופלים עם דנטופוביה
הטכנולוגיה המתקדמת ברפואת השיניים תורמת תרומה עצומה לאיכות הטיפולים גם בהיבט של הפחתת חרדה. זוהי מהפכה ממשית ומוחשית, בטיפול איכותי המותאם למטופלים הסובלים מחרדה דנטלית.
אחת הטכנולוגיות הראויות לציון היא ההדמיה הדיגיטלית והסריקה האינטרא-אורלית. טכנולוגיה מסוג זה מחליפה את הצורך במטבעים מהסוג הוותיק, שרבים חוששים מהם. הסורק הדיגיטלי מאפשר יצירת מודל תלת ממדי של הפה, בדייקנות ראויה לציון. הפקת המודל הממוחשב נעשה מבלי שנגרמת אי נוחות בקרב המטופלים וללא תחושת המחנק שמאפיינת את השימוש במטבעים. עבור מטופלים עם חרדה, מדובר בטכנולוגיה פורצת דרך, המביאה עימה הקלה משמעותית והפחתה של אי הנוחות הפיזית והרגשית בטיפול.
גם השימוש בטכנולוגיה של צילומי CT (טומוגרפיה ממוחשבת), מהווה קפיצת מדרגה באבחון הדנטלי (דיאגנוסטיקה). צילומים מסוג זה שאורכים זמן קצר יחסית, מאפשרים לרופא לקבל תמונת מצב מקיפה, מלאה ומדויקת של מבנה הפה והלסת. עבור המטופלים התוצאה היא חד משמעות – אבחון מהיר ומדויק יותר ותכנון תכונית טיפול איכותית ומדויקת. כל זאת לצד הפחתת מספר הביקורים הנדרש מרפאה ואף פחות זמן ישיבה בכיסא הטיפולים. כל אלה יחד תורמים להפחתת החרדה ושיפור שביעות הרצון.
עוד טכנולוגיה שבהחלט אפשר לכנותה מהפכנית, היא השימוש בלייזר רפואי. הלייזר מאפשר להעניק מגוון רחב של טיפולים באופן עדין יותר, מדויק יותר, ללא רעש, עם פחות כאבים ואפילו תוך הפחתת הדימום. עבור מטופלים הסובלים מחרדה, היתרונות ברורים: פחות כאב משמעותו פחות חרדה. בנוסף, הלייזר מפחית כאבים ולכן עשוי לחסוך את הצורך במתן הרדמה מקומית בחלק מהמקרים. זוהי הקלה של ממש עבור מטופלים שחוששים ממחטים. אגב, הטיפול בלייזר גם מזרז את תהליך ההחלמה, כך שהטיפול כולו בעצם מהיר יותר, נוח יותר וניתן לומר גם חיובי יותר.
יתרונות השימוש בלייזר למטופלים עם חרדה דנטלית
לייזר מסוגל לטפל בצורה פנטסטית במחלות חניכיים ובבעיות שיניים נוספות. השימוש בלייזר למטופלים עם חרדה דנטלית משמעותי כל כך, משום שהוא טומן בחובו מגוון יתרונות שעוקפים או מנטרלים את הסיבות והגורמים לחרדה. למשל:
- מדובר ברפואת השיניים המתקדמת ביותר, שנעשית ללא חתכים וללא תפרים. מטופלים החרדים מרופא השיניים ורק המחשבה על תפרים מעוררת בהם קושי עצום, יכולים לנשום לרווחה.
- הטיפול ביסודו הוא זעיר פולשני. פירוש הדבר שהרופא ממוקד בטיפול מדויק, ש"נוגע" כמעט אך ורק ברקמה החולה. אין מגע כמעט עם רקמות בריאות.
- יתרון נלווה נוסף שנבקש להזכיר, טמון בעובדה שלייזר כטכניקה טיפולית מתאים לא רק לחולים בעלי בריאות כללית טובה מאוד. הטיפול מתאים אפילו לנשים בהיריון, לחולי סוכרת, לחולים סיסטמיים ועוד.
- השימוש בלייזר נעשה ללא רעשים מציקים ומעוררי חשש. חרדה דנטלית נובעת לא מעט מהחשש מפני הרעש המאיים של קידוח, המלווה טיפולים שגרתיים ברפואת שיניים. לייזר מחליף את השימוש במקדח או טורבינות ככלי טיפולים חשוב. כאשר הטיפול חרישי ושקט כל כך, אין פלא שהחרדה מתפוגגת במידה ניכרת ולפעמים כמעט נעלמת לגמרי.
- גם יעילות הטיפול ראויה לציון בהקשר זה, ויש בכך כדי להפחית את החשש של המטופלים החרדים יותר. הלייזר יודע לנדף ולחטא את הרקמה הדלקתית, והכל נעשה בצורה מדויקת, מהירה יותר וכמובן סטרילית. כאשר נכנס לתמונה רופא מיומן שמיטיב להשרות סביבו אווירה נעימה ומרגיעה, התוצאות מצוינות ברמה הטיפולית והרגשית גם יחד.
אודות כותב המאמר ד״ר אריאל סביון
ד״ר אריאל סביון רופא שיניים מעל 15 שנה, בעל תואר מאסטר כפול (גרמניה) במדעי הלייזר ומדעי האימפלנטולוגיה (שתלים דנטליים).
משמש כמנהל רפואי של תאגיד שיניים ״סביון מדיקל סנטר בע״מ. בעלים של מועדון לימודי יוקרתי master_ implant, המכשיר רופאי שיניים בתחומים שונים.
מדריך מוסמך היחידי בארץ של World Clinical Laser Institute בתחום מדעי הלייזר ברפואת שיניים בישראל.
ד״ר סביון, מוביל דעה של חברות מובילות בארץ ובעולם, חוקר ומרצה בינלאומי בתחום רפואת שיניים בלייזר, רפואת חניכיים ושתלים דנטליים.